Echipajul unei ambulanţe din Motru, agresat de rudele unei paciente decedate

360

deschidere (2)O asistentă şi un ambulanţier de la Substaţia de Ambulanţă Motru au fost ambii la un pas de a fi linşaţi de rudele unei paciente care a decedat, fiind în ultima fază a unui ciroze hepatice. Totul s-a întâmplat miercuri după-amiaza în jurul orei 16.00, când echipajul de urgenţă a ajuns la solicitare, cu o întârziere însă de peste o oră. Întârzierea era normală în cazul respectiv, asta deoarece solicitarea a fost primită la substaţia de ambulanţă, în momentul în care echipajul era deja în drum spre Târgu-Jiu, pentru a transporta o fetiţă bolnavă la Pediatrie.

În momentul în care unicul echipaj a ajuns însă la solicitare, în prezenţa poliţiştilor chemaţi de personalul medical la domiciliul pacientei aproape decedate, asistenta şi ambulanţierul au fost agresaţi de fiul bolnavei. Nici poliţiştii nu au fost ocoliţi de furia rudelor. Agresorul are dosar penal deschiderefiind cercetat de Poliţia Motru pentru ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi alte violenţe.

Asistenta medicală Margareta Nibu, salariată a Substaţiei de Ambulanţă Motru de 11 ani, şi ambulanţierul Petre Brumar, angajat aici de 6 ani, au fost de serviciu miercuri pe salvarea care asigura urgenţele de grad zero în zona municipiului. În jurul orelor 14.00, prin dispecerat, echipajul este trimis să ia o pacientă, minoră, de la domiciliu, pentru a o transporta la Pediatria Spitalului Târgu-Jiu, în vederea deplasării urgente a bolnavei la Timişoara. Fetiţa avea o malformaţie, susţin membrii echipajului. Ambulanţa cu pacienta pleacă spre Târgu-Jiu, când după orele 14.00, susţine Margareta Nibu, echipajul este anunţat prin staţie că există o altă solicitare la o pacientă în vârstă de 64 de ani, în Motru, care suferă de ciroză hepatică. Echipajul este trimis la această solicitare, cu rezerva că nici nu ajunsese în Târgu-Jiu. “La orele paisprezece şi ceva am primit pe dispecerat solicitarea, se poate vedea în fişă, nu ajunseserăm la Târgu-Jiu. Ni s-a comunicat că familia insista şi sunt agitaţi. Din păcate eram singurii care puteam deservi solicitarea şi aveam deja un pacient. Ne-am întors la Motru, dar am întârziat peste o oră. Convinsă fiind că familia ne va crea probleme, ştiu că li s-a mai întâmplat şi altor colegi de-ai mei, am apelat la 112, solicitând prezenţa unui echipaj de Poliţie la adresa care ne-a fost indicată. Nu regret că am făcut asta, cred că a fost singurul lucru care ne-a salvat”, a declarat, ieri, asistenta Nibu.

Adresa greşită, timp pierdut

Agitaţi probabil de agonia bătrânei bolnave, reprezentanţii familiei care au solicitat prezenţa ambulanţei, au comunicat greşit adresa pacientei. “Familia Ticuş locuia în blocul I2, dar dânşii au comunicat că bolnava stă la blocul I1. Am ajuns la bloc, a venit şi echipajul de la poliţie, dar la adresă nu era nimeni bolnav. Am solicitat apoi iar prin dispecerat adresa bună”, a explicat asistenta, care menţionează că s-au întors cu asemenea viteză de la Târgu-Jiu că, în momentul în care salvarea a staţionat, “îi ieşea fum din roţi”. Ajunşi la blocul I2, în faţa locuinţei situate la parter, lumea era adunată ca la circ. Echipajul intră în apartament, Margareta Nibu fiind prima, urmată de ambulanţier şi de cei doi poliţişti. “Fiul pacientei, un bărbat în vârstă de 30 de ani, ne-a luat cu înjurături şi ameninţări de când am intrat pe uşă. Nu s-a oprit însă aici. Când am intrat în cameră m-a izbit de uşă iar colegului meu i-a pus mâna în gât şi l-a lovit cu pumnii la coaste. M-am adunat, am reuşit să pun însă monitorul pe pat şi am observat că pacienta era în stop cardio-respirator”, explică, acum, asistenta.

Pacienta dusă la spital, de teama rudelor

Deşi echipajul a realizat că femeia îşi dădea ultima suflare, de teama rudelor au transportat totuşi pacienta la spitalul Motru. Ajunşi la unitatea medicală, fiul bolnavei şi soţul acesteia, bolnav şi el de cancer, ar fi continuat seria înjurăturilor la adresa celor pe care îi considerau, din start, vinovaţi de decesul femeii. “Ne-au ameninţat că ne omoară, ne-au înjurat, ne-au blestemat… Nu aveau treabă cu personalul medical cum aveau cu noi şi cu poliţiştii. Îmi tremură şi acum mâinile şi picioarele”, susţine Margareta Nibu. Pacienta de 64 de ani, bolnavă cronic, suferind de ciroză hepatică, având şi simulator cardiac, cu sondă, a decedat la scurt timp la spital, în plin scandal al rudelor. Poliţiştii i-au făcut dosar penal agresorului, fiului decedatei, care este cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi alte violenţe. Ambulanţierul şi asistenta de pe ambulanţă nu au depus însă plângeri împotriva agresorului, cercetat acum de Poliţia Motru.

Niculescu: “Bolnava era în ultima fază”!

Directorul Serviciului de Ambulanţă Gorj, Marinică Niculescu, informat de incidentul de miercuri, a menţionat joi că bolnava de la Motru era în ultima fază a bolii, decesul neputând fi stopat. Niculescu susţine că deja a analizat cele întâmplate, întârzierea ambulanţei de maximă urgenţă fiind inerentă, cu atât mai mult cu cât echipajul special deserveşte zilnic cazurile grave care pot apărea la cei 100.000 de cetăţeni pe care substaţia Motru îi are sub “aripă”. De altfel, raza mare de acoperire pe care a obţinut-o, forţat, Substaţia de Ambulanţă Motru s-a datorat desfiinţării secţiei externe de la Mătăsari a Spitalului Municipal Motru. Atunci ambulanţierii de acolo au fost transferaţi la staţia centrală, în schimb, teritoriul aferent secţiei Mătăsari a fost preluat de substaţia de Ambulanţă Motru. La substaţia de Ambulanţă Motru lucrează câte două echipaje pe tură, unul dintre ele fiind de urgenţă. Grupul de asistenţă şi ambulanţieri motreni are o medie ridicată de vârstă, de 45-50 de ani, pentru că nu s-au mai făcut angajări, cei mai mulţi dintre aceştia au ei înşişi probleme de sănătate.

O singură ambulanţă specială, a doua distrusă de Manţog

La substaţia de Ambulanţă Motru îşi desfăşoară activitatea nouă asistenţi, nouă ambulanţieri şi un medic. Aceştia folosesc două autosanitare tip B şi două tip A. Cele de tip B sunt destul de vechi, potrivit angajaţilor substaţiei. Mai mult decât atât, autosanitara care a fost distrusă în cunoscutul accident în care a fost implicat şi Ionel Manţog, nu a fost înlocuită nici până acum. În plus, teritoriul pe care acţionează echipajele de aici este foarte mare, incluzând toată Valea Motrului.

Legea protectoare, în ziua incidentului

Ilar este că exact în ziua în care a avut loc incidentul de la Motru, miercuri 19 octombrie 2011, Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătăţii, aprobă Legea de modificare a L 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii. Acesta priveşte chiar înăsprirea sancţiunilor pentru cei care agresează personalul medical aflat în exerciţiul funcţiunii. Legea vorbeşte chiar de situaţii prin care ambulanţierii şi asistenţii de la Ambulanţa Motru au trecut în decursul activităţii lor profesionale. Astfel, conform actului normativ, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. De asemenea, orice acte de violenţă, ca de exemplu lovirea, săvârşite împotriva cadrelor medicale vor fi sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. Vătămarea corporală gravă se va pedepsi şi ea cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Anamaria Stoica

Ministrul Sănătăţii, de partea personalului sanitar

“Ministerul Sănătăţii a mai atras atenţia asupra problemelor de siguranţă cu care se confruntă personalul medical. Astfel, anul trecut am înaintat un amendament la Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, care însă nu a fost adoptat. Până astăzi, dacă o persoană agresa un medic într-un spital putea fi sancţionată cu închisoare de la 3 luni până la 2 ani, sau cu amendă, după caz. Noi am propus înăsprirea pedepselor. Astfel, agresorul va putea fi sancţionat cu închisoare între 6 luni şi 12 ani, în funcţie de gravitatea faptelor. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare”, a declarat miercuri, ministrul Ritli Ladislau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here