După negocieri – Drepturile minerilor, aproape intacte

314

F1000023La carierele din municipiul Motru se înregistrează una dintre cele mai grele ierni din ultimii 25 de ani. Răceală este şi între angajaţi şi conduceri şi chiar între sindicate şi SNLO.

Oamenii nu spun nimic, pentru că fiecare se teme pentru soarta sa, deoarece mulţi dintre ei au 50 de ani şi se pot trezi din senin trecuţi pe listele de disponibilizare.

Criza financiară nu este îngrijorătoare pentru nimeni dintre angajaţi. Îngrijorătoare este criza morală şi socială în care a ajuns mineritul motrean şi anumite voci susţin că prezenţa inginerilor şi economiştilor din Motru în frunte cu Daniel Burlan nu mai este un avantaj pentru municipiu, ci un mare handicap, deoarece aceşti oameni ar face şi pe dracu în patru ca să-şi salveze propriile funcţii şi interese. Sindicatele au basculat intenţia conducerii SNLO de a reduce din drepturile angajaţilor. Mai mult decât atât, din cele 16 măsuri de acompaniament social, propuse să fie luate de conducere, toate măsurile cu privire la drepturile băneşti ale angajaţilor au rămas în picioare. Adică, indemnizaţia de concediu de odihnă al minerilor a rămas să fie calculată după acelaşi algortim; prima de vacanţă a rămas intactă; decontarea biletelor de odihnă şi tratament a suferit oarece modificări, dar a rămas în picioare; alocaţia de cărbune s-a păstrat nemodificată; tichetele cadou au rămas la aceeaşi valoare; iar încetarea contractului individual de muncă este operabilă doar pentru persoanele angajate pe durată determinată şi doar la încheierea ei. Plata suplimentară pentru orele din zilele de sărbătoare s-a redus cu 50%, la fel ca şi diurna de deplasare. Toate celelalte puncte din contract, care privesc hotărâri ale SNLO au rămas la dispoziţia actualei conduceri.

Protocolul a fost încheiat între Daniel Burlan şi Marin Condescu şi poate fi considerat o victorie a liderilor de sindicat care şi-au apărat muncitorii, chiar dacă, prin poziţia lor şi-au atras antipatia actualei conduceri a SNLO.

Cât despre rentabilitatea unităţilor miniere din zonă, putem spune doar că la Cariera Lupoaia s-a înregistrat un profit de 70 de milioane de lei, în condiţiile în care se fac eforturi de rentabilizare şi la Roşiuţa, iar aceste eforturi se vor solda cu rezultatul scontat, deoarece minerii din Motru îşi doresc din tot sufletul să li se păstreze locurile de muncă.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here