Cum au ascuns liderii politici și sinecuriștii de partid din CEO divizarea companiei și calendarul accelerat de eliminare a cărbunelui. Sindicatele, într-un ridicol abisal!

3141

Epopeea închiderii mineritului și energiei în Gorj a scos în prim-plan, în ultimii doi ani, personaje toxice, nocive pentru acest județ, care au dorit să devină eroi și au mimat, în tot acest timp, că se bat pentru menținerea activității Complexului Energetic Oltenia. De fiecare dată însă, când realitatea, – a se citi Comisia Europeană, – i-a contrazis, adică au apărut, pe rând, primul Plan de restructurare a companiei, iar, ulterior, Planul revizuit, cu termene precise de închidere, cu un calendar accelerat de eliminare a cărbunelui, toți acești semizei din politică, pupilele acestora mufate la încasare, la vârful companiei, și liderii marilor sindicate, manevrați și ei din butonul celor trei partide care s-au perindat la putere, din 2020 până azi, s-au declarat surprinși. În timp ce în Decizia Comisiei Europene, prin care a fost aprobat Planul de restructurare revizuit, se precizează că, în comparație cu termenele stabilite în planul de restructurare inițial, calendarul de închidere a capacităților energetice și miniere este ,,accelerat”, sindicatele par de pe altă planetă și cer Directoratului companiei să vină cu clarificări privind filiala de lignit, planul de restructurare revizuit și efectele aplicării Legii nr.197/2021, care reduce cu 13 ani vârsta de pensionare în minerit și energie. Finalul depeșei celor patru federații sindicale stârnește râsul: ,,ne determină să acționăm în acest sens, prin declanșarea unor acțiuni de protest”. Pe de altă parte, liderii politici locali au adoptat tactica struțului, de când presa a devoalat planul de divizare a CEO, adică înființarea ,,filialei de lignit” și lichidarea cărbunelui, deși cunoșteau exact calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/lignitului”.

În luna noiembrie a anului trecut, fostul președinte al Directoratului CEO, Daniel Burlan, declara, într-o emisiune online, că producătorul energetic se va diviza. Toate afirmațiile lui Burlan se regăsesc în Decizia Comisiei Europene prin care a fost aprobat Planul de restructurare a companiei energetice. Atenție ce spunea Burlan! ,,În 2026 se termină perioada de restructurare, dar prin ieșiri la pensie personalul scade de la an la an”, spunea fostul președinte al Directoratului CEO, în urmă cu opt luni. De altfel, în Decizia Comisiei Europene, din ianuarie 2022, prin care a fost aprobat Planul de restructurare revizuit se menționează, în mai multe rânduri, despre pensionarea anticipată a salariaților CEO, deși legea intrată în vigoare, în august 2021, era blocată. ,,Principalele două moduri de realizare a reducerilor de personal ar fi disponibilizarea, ca urmare a închiderii de unități (numărul de angajați disponibilizați între 2021 și 2026 ar fi de […]) și pensionarea anticipată”, se arată în documentul CE. Daniel Burlan a lăsat să se înțeleagă la acea vreme, pentru prima oară, că se va diviza compania și a menționat acest lucru de mai multe ori.
,,Se diminuează numărul de personal la CEO, iar serviciile vor fi făcute cu personal pe care-l ducem către alte societăți, către Minprest, care prestează activitate pentru CEO. (…) Va exista un alt angajator, o altă societate care va face activități pentru CEO. Toată activitatea minieră… se va face altă organizație de tip holding în care este energia pe cărbune, energia pe gaz și energia fotovoltaică”, afirma fostul președinte al Directoratului. La acel moment, s-a pronunțat numele societății Minprest Serv SA, deținută de CEO și care prestează servicii pentru acesta, și nu apăruse nimic, în spațiul public, legat de ,,filiala de lignit”.
Totuși, trebuie spus că, la acea dată, inclusiv liderii politici din Gorj și parlamentarii gorjeni știau exact termenele de închidere și ce se va întâmpla, pe termen scurt, pentru că tocmai aveau pe masă legea, pe care au votat-o o lună mai târziu, prin care a fost aprobată Ordonanța de urgență a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonarea sectorului energetic, practic unul din obiectivele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență – îndeplinirea jalonului 114 – ,,intrarea în vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adoptă calendarul de eliminare treptată a cărbunelui/linitului”. În notele de fundamentare ale acestor acte normative era invocată Decizia CE nr.C(2022)553 prin care a fost aprobat Planul de restructurare revizuit al CE Oltenia, cu toate termenele de închidere a energiei pe bază de cărbune și toți pașii care urmau.
Relativ recent, Gorjeanul a dezvăluit, în exclusivitate, ce-i cu așa zisa ,,filială de lignit”, menționată în Decizia CE, care precizează, fără echivoc: ,,care va îngloba și exploata unitățile energetice pe bază de lignit existente și activele conexe ale societății CE Oltenia care nu sunt vizate de trecerea la gaze naturale sau surse regenerabile de energie. (…) Capacitățile de lignit în chestiune ar trebui să scadă în timp și, în cele din urmă, să fie eliminate treptat, conform calendarului național de eliminare treptată a lignitului”.
Reveniți parcă dintr-o altă dimensiune, după ce au fost răpiți de extratereștri, șase lideri ai celor patru federații reprezentative au ținut cu tot dinadinsul să se adâncească în ridicolul în care au căzut în ultima vreme și au trimis o scrisoare Directoratului CEO în care solicită să fie informați despre filiala de lignit, planul de restructurare revizuit șu efectele aplicării Legii nr.197/2021. ,,Deoarece demararea unor astfel de operațiuni de divizare parțială a societății presupune atât modificări în organizarea muncii, în relațiile contractuale, în raporturile de muncă, precum și transferul întreprinderii, vă solicităm să ne comunicați cu celeritate dacă, până la momentul actual, au fost emise hotărâri ale Directoratului S.C. CEO S.A, cu privire la demararea/ avizarea operațiunilor de divizare parțială a societății, iar în caz afirmativ să ne transmiteți în timp util informațiile care au stat la baza acestora, respectiv extras din hotărârea directoratului, nota de fundamentare și proiectul de divizare parțială, în vederea formulării unui punct de vedere”, se arată în adresa comună a celor patru federații. În final, liderii celor patru federații (au semnat șase ca să pară mai mulți) afirmă că vor declanșa acțiuni de protest, pentru că salariații sunt îngrijorați și tensionați din cauză că au apărut articole privind externalizarea unor activități din societate, iar Directoratul nu a ieșit să le combată sau să le confirme.
Claudiu Matei

4 COMENTARII

  1. Este prea târziu acum, gorjul a fost vândut la tarabă de aceste „javre ordinare” de politicieni , lideri de sindicat și tot felul de directori și directorași din CEO. weber, vâlceanu, i iordache, manta, rujan, miruță, pecingina trebuie puși la stâlpul infamiei .Au mințit pe la toate oficinele audio, video și scrise cu o dezinvoltură de mitomani notorii. Ăștia trebuie izgoniți din județ.

  2. De fapt..lucrurile erau clare..demult!
    ameteala asta a stricat!
    Acest lucru trebuia limpezit cand inca mai erau cai..eficiente de a lucra!
    Acum..debandada crunta si foarte periculoasa!

  3. Vorbărie, vorbărie, vorbărie plictisitoare și fără obiect. Platitudini, șabloane, repetari si limba de lemn. Defapt la ce sa te aștepți de la papagali?

  4. Felicitari pentru articol ! In CEO nu exista sindicate,decat marionete vandute pentru interese personale,in dauna viitorului acestei companii energetice si a salariatilor. Unde sunt golanii astia din sindicate ? Locul lor e la puscarie. Au distrus Gorjul . Vom ajunge mai rau ca in Valea Jiului. Dumnezeu sa le dea cea ce merita,la hotii astia in sindicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.