Cula din Şiacu, comuna Slivileşti, este unul din multele monumente istorice din Gorj care se degradează pe zi ce trece, fără ca nimeni să facă ceva. Singurul sprijin pentru monumentul istoric, a fost punerea recentă a unei prelate, de către muncitorii de la Muzeul Județean Gorj, cula fiind în administrația instituției în cauză din 2013. De fapt, proiectul de restaurare a clădirii a costat mai mult decât “restaurarea” propriu-zisă, care a constat doar, în acoperirea edificiului și nu în repararea lui.
Cula de la Șiacu, cunoscută drept Cula Cioabă-Chintescu, a fost ani de zile abandonată de autoritățile locale, chiar dacă în anii 1980, șeful de la Cultură de atunci, Ion Mocioi, repartizase pentru acoperișul acesteia 5000 de bucăți de șiță pentru refacerea învelitorii acesteia. Primarul comunei, din aceea perioadă, a depozitat șița la școala din Slivilești, iar cei din unitatea de învățământ au folosit-o iarna pentru încălzire. Șița pentru culă ajunge astfel pe foc, iar învelitoarea a ajuns să se degradeze în continuare, ducând până la distrugerea sculpturii acoperișului.
Asta, deși se fac apoi mai multe intervenții de către oficialii de la Cultura Gorj, înainte și după Revoluție, la autoritățile locale, pentru reabilitarea acoperișului. Preluarea clădirii de către Consiliul Județean și darea ei în administrarea Muzeului Județean nu a dus nici ea la o îmbunătățire a stării de conservare a culei, ea degradându-se în continuare, apărând aici și fisuri în zidărie, mult accentuate. Singurul lucru pe care îl face muzeul pentru cula de început de secol XIX este un proiect de restaurare care ajunge să coste mai mult decât investiția în cauză. De fapt restaurarea ar fi trebuit să impună refacerea integrală a structurii acoperișului și a învelitorii cu șiță și consolidarea zidurilor fisurate. În fapt, se întâmplă cu totul și cu totul altceva, adică cula este acoperită cu o prelată, pe modelul aplicat deja la Săcelu, pentru Casa Moangă-Pleșoianu, procedură realizată probabil cu aceeași “sponsori”.
Construcţia clădirii a fost începută în jurul anului 1818 de boiernaşul Răducan Cioabă. Cula a fost terminată, însă, în 1822, după moartea acestuia, de noul soţ al Zoiţei, Marin Chintescu. Construcţia clădirii a fost începută în jurul anului 1818 de boiernaşul Răducan Cioabă. Cula a fost terminată, însă, în 1822, după moartea acestuia, de noul soţ al Zoiţei, Marin Chintescu.
A.Stoica
Inca o dovada de nesimtire, incompetenta, lipsa de patriotism si prostie din partea autoritatilor locale si judetene.Se gasesc bani pentru toate furtisagurile si matrapazlicurile dar pentru ceea ce conteaza cu adevarat, nu!