În organizarea Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) s-a declanşat o susţinută campanie naţională de promovare şi valorizare a profesiei de asistent social intitulată în mod metaforic: «România se ridică în picioare pentru asistenţa socială», fiind organizate în acest sens, în fiecare judeţ, o serie de evenimente consacrate acestui obiectiv, la care participă asistenţi sociali, oficialităţi, persoane interesate din societatea civilă, universitari, prieteni şi susţinători ai profesiei de asistent social, reprezentanţi ai mass-media. Aşteptăm cu deosebit interes desfăşurarea, cât mai curând, a unui astfel de eveniment important şi în Judeţul Gorj!
“Asistentul social construieşte conexiuni, strategii şi oferă sprijin celor care au nevoie”
Să precizăm că miercuri, 28 februarie 2018, Aula Mihai I sau «Sala Albastră» a Universităţii din Craiova a găzduit conferinţa intitulată: «Oltenia se ridică în picioare pentru asistenţa socială», în cadrul căreia domnul prof. univ. dr. Doru Buzducea, preşedintele Consiliului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) a pornit de la sublinierea faptului că deşi sunt 23 de facultăţi de asistenţă socială în ţară şi în jur de 40.000 de absolvenţi, 70% dintre primării nu au asistent social(??!!), deoarece numai 7.000 de absolvenţi profesează la ora actuală, iar peste 30.000 aşteaptă să se deblocheze posturile din primării, ca să fie angajaţi şi să aducă un plus de valoare societăţii. Domnia sa a ţinut să sublinieze că: “Nu există comunităţi sustenabile fără asistenţă socială, iar asistenţă socială fără asistent social, nu se poate: asistentul social aduce plus valoare la nivel local, face diferenţa între circumstanţe, este un om pe care ne putem baza, intră în casele oamenilor, monitorizează problemele sociale, consiliază, previne instalarea anumitor patologii sociale…Asistentul social construieşte conexiuni, strategii şi oferă sprijin celor care au nevoie. Visul nostru este ca asistentul social să fie promovat, respectat şi valorizat la nivel naţional şi ne-am dori ca aceasta să fie realitatea zilei de mâine”, a menţionat în final vorbitorul. În alocuţiunea sa, domnul prof. univ. dr. Cezar Spânu, Rectorul Universităţii din Craiova s-a referit la faptul că în ultimii ani, instituţia de învăţământ superior pe care o conduce a dus o campanie de deschidere către mediul socio-economic, fiind perfectate în jur de 200 de parteneriate şi organizate evenimente de anvergură, pentru a arăta ce înseamnă învăţământul şi cercetarea academică, pentru punerea în legătură a studenţilor şi a cadrelor didactice cu agenţii economici regionali şi locali, ceea ce înseamnă, în opinia domniei sale, că “Umanitatea, generozitatea, grija faţă de celălalt se învaţă, se educă, după cum educaţia în sine, printre altele, este susţinută şi de generozitate şi de grija faţă de aproapele, iar educaţia înseamnă nuanţe, acurateţe, temeinicie, seriozitate şi mai cu seamă înseamnă valori”, a punctat în cele din urmă domnul rector al universităţii craiovene.
“Asistenţa socială este cea care face intervenţie socială, pentru că nu există societăţi de oameni sfinţi, ordine fără dezordine, normalitate fără patologie socială”
Cu o înaltă competenţă ştiinţifică şi academică, domnul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, moderatorul evenimentului, a subliniat că manifestarea este una fără precedent în România, în ceea ce priveşte valorizarea, promovarea şi afirmarea activităţii şi a învăţământului din domeniul asistenţei sociale, fiind derulată până acum în 21 de judeţe, amintind că asistenţa socială şi sociologia din România sunt legate de numele marelui sociolog Dimitrie Gusti.
Domnia sa a ţinut să menţioneze că “Omul este nu numai o fiinţă socială, ci şi afectivă, iar în domeniul asistenţei sociale, dacă nu pui inimă, nu reuşeşti nimic. (…) Asistenţa socială nu e singură pe lume, are o soră, care se numeşte sociologia şi destinul lor a fost trasat după 1925, în perioada interbelică, de către Dimitrie Gusti. Dacă sociologia face diagnoză socială, asistenţa socială este cea care face intervenţie socială, pentru că nu există societăţi de oameni sfinţi, ordine fără dezordine, normalitate fără patologie socială şi este nevoie de sociolog care să descifreze, să propună soluţii, dar şi de asistentul social, care să intervină cu eficacitate”, a spus domnul Dumitru Otovescu, în încheierea intervenţiei domniei sale.
Au mai rostit alocuţiuni, domnul Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, care s-a referit la numărul mare al copiilor instituţionalizaţi din Dolj şi la eforturile care se fac an de an “pentru un judeţ sărac şi o regiune săracă dintre cele 20 de regiuni de acest fel ale UE, însă copiii, oamenii sunt cea mai mare valoare de care trebuie să avem grijă”, a spus în încheiere domnul Ion Prioteasa.
Monografia Craiovei încununează prolifica activitate a Școlii Sociologice din Bănie
Tot, miercuri, 28 februarie 2018, după încheierea conferinţei pe problemele de asistenţă socială, la Târgul de Carte «Gaudeamus», în foaierul Teatrului Național «Marin Sorescu», a fost lansată o impresionantă monografie a orașului Craiova, la realizarea căreia au contribuit peste 20 de specialiști, în coordonarea prof. univ. dr Dumitru Otovescu şi a d-rei conf. univ. dr. Cristina Otovescu, din colectivul de autori făcând parte nume sonore ale mediului universitar craiovean, precum: Sandu Boengiu, Dinică Ciobotea, Cezar Avram, Firmilian Calotă, Tudorel Ciurea şi alţii. Precizăm că sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Dumitru Otovescu au fost realizate până în prezent peste 20 de monografii ale unor comunități, instituții și personalități din regiunea Olteniei, inclusiv din Gorjul nostru “istoric şi pitoresc”, iar Monografia Craiovei încununează prolifica activitate a Școlii Sociologice din Bănie, în domeniul monografiilor de teren, fiind, din acest punct de vedere, expresia unor preocupări constante pentru rafinarea metodei monografice și pentru racordarea acesteia la realitățile sociale contemporane.
Această monografie a fost redactată bilingv (română-engleză), fiind un instrument util craiovenilor şi oltenilor, care își pot cunoaște comunitatea în toate aspectele ei constitutive, servind chiar și turiștilor și cercetătorilor interesați de istoria și prezentul Cetății Banilor. Prin caracterul său multidisciplinar, precum și prin profunzimea analizelor cuprinse în volum, lucrarea se relevă a fi mai mult decât o monografie atipică, dovedindu-se şi un almanah sau chiar o enciclopedie dedicată craiovenilor dintotdeauna.
Profesor, Vasile GOGONEA