Pentru a-şi asigura o poziţie bună în competiţia „Oraşul reciclării”, municipalitatea continuă acţiunile de conştientizare a târgujienilor în privinţa colectării selective. Elevii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” susţin în continuare acţiunea, implicându-se activ în activităţile derulate de autorităţi.
Competiţia „Oraşul Reciclării 2014” a fost lansată la începutul acestui an şi ia sfârşit pe 30 iunie. Cetăţile înrolate în competiţia „Oraşul Reciclării” sunt 32 de municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separate au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui. Primăriile înscrise în competiţie se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate. „Ne interesează foarte mult să colectăm selectiv şi ne dorim să câştigăm această competiţie. Încercăm şi cu ajutorul copiilor să ne educăm noi pe noi. Eu cred că avem şanse să câştigăm acest concurs şi dacă luptăm şi mai mult o saăcâştigăm”, Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Jiu. Elevii de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu continuă să sprijine autorităţile. Eforturile lor se pare că dau rezultate, după cum confirmă reprezentanţii Polaris. „Cel mai relevant aspect este calitatea materialului reciclat şi amplasarea eurocontainerelor în anumite zone. Târgujienii au început să colecteze din ce în ce mai corect”, Cristian Dănescu, inginer pe mediu la Polaris.
Marele premiu, o zonă eco wi-fi
La finalul celor 6 luni, câştigătorul va obţine titlul de Oraşul Reciclării şi marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
Deşeurile şi gestiunea lor sunt o prioritate, dar şi o provocare, obligaţia reducerii cu 15% a deşeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităţilor locale, dar nu imposibilă. Eficienţa în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune şi strategii pe termen lung. Cele 32 de municipalităţi înscrise în competiţie însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizaţia a demarat primele proiecte pilot de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, în parteneriat cu autoritatea locală şi operatorii de salubritate desemnaţi, în anul 2005. În timp, a dezvoltat un model de parteneriat care a condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil în peste 450 localităţi. Investiţiile cumulate, constând în infrastructură de colectare separată pusă la dispoziţia populaţiei (containere colorate şi saci pentru fiecare tip de material: hârtie, sticlă, plastic şi metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.
Competiţia Oraşul Reciclării este realizată sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice.
Minodora Sucea