Condescu “Şterpelescu”, la un pas de închisoare pentru stopaj la sursă

358

Marin Condescu, preşedintele CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, supranumit ironic de către Dan Morega drept “Şterpelescu”, a încălcat cu bună ştiinţă Legea 50/2013 care a modificat legea din 2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, făcând stopaj la sursă pe contribuţiile angajaţilor clubului sportiv la asigurările de sănătate, şomaj şi asigurări sociale. Faptele s-au petrecut anul trecut şi sunt consemnate, negru pe alb, în raportul Comisiei de Cenzori care a avizat bilanţul contabil al CS Pandurii Lignitul pe 2012. Documentul, făcut public ieri de către preşedintele Institutului pentru Analiză şi Politici Publice, Dan Morega, demonstrează că, potrivit Legii 50, Condescu ar trebui să răspundă pentru aceste fapte care sunt catalogate drept infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 1 la 6 ani.

Chiar dacă Marin Condescu a refuzat să pună la dispoziţia AGA a CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu aceste documente contabile, ştiind probabil că nu prea are cu ce se lăuda şi chiar că se încriminează pentru ilegalităţile depistate în raportul Comisiei de Cenzori, aceste acte tot au fost făcute publice, ajutând reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) să aibă o imagine clară a clubului la care virează periodic sume mari de bani. Cel care a solicitat şi a obţinut documentele este preşedintele Institutului de Analiză şi Politici Publice, Dan Morega, care le-a prezentat presei, demonstrând că interpelările sale pe vremea când era deputat în Parlamentul României, la adresa matrapazlâcurilor făcute de Marin Condescu, au avut un suport real. “Gaşca lui Condescu «Şterpelescu» a prăduit banii de la Pandurii. (..)Cunoaşteţi foarte bine interpelările mele când eram parlamentar, adică până acum 7 luni, cu privire la marile hoţii pe care le-a făcut Condescu şi gaşca lui «spaima judeţului», ştiţi foarte bine ce a spus Curtea de Conturi, că trebuie daţi banii înapoi, adică 190 de miliarde. Cu aceşti bani se puteau ţine, în continuare, peste 1000 de locuri de muncă. Eu, banii pe care Condescu i-a furat, îi măsor în locuri de muncă”, a declarat Morega, dând vina pe viitoarele restructurări pe hoţiile făcute în ultimii ani de “gaşca” mai marelui sindical.

Pandurii, cu salariile neacordate
Morega are dreptate şi îşi susţine vorbele cu documente, acte care arată fără echivoc că deşi CS Pandurii aveau un buget de 5 milioane de euro anual, buget care alături de banii din sponsorizări, cu drepturile TV şi cu vânzările de jucători, creşte la 9 miliarde de euro, termină anul 2011 cu un deficit de aproape 40 de miliarde, iar în 2012 nu acordă la timp salariile personalului angajat, şi implicit a jucătorilor. Mai precis, la finalul lui 2012, CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu înregistra, potrivit raportului Comisiei de Cenzori depus la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj până pe 31 mai 2013, datorii către furnizori, bugetul consolidat al statului şi alţi creditori 10.860.501 lei, adică aproape 110 miliarde de lei vechi. Suma totală în cauză cuprinde şi drepturi de personal neacordare în valoare de 55.070 de lei, fapt ce demonstrează că personalul clubului şi implicit jucătorii nu era plătiţi la zi de către Condescu, acesta având neacordate salarii în valoare de o jumătate de miliarde de lei vechi.
“Susţin fotbalul dar nu pot fi pentru hoţii care au prăduit echipa Pandurii şi CS Pandurii şi şi-au bătut joc de sumele imense pe care le-au colectat de la complexurile energetice de la Turceni, Rovinari şi SNLO, toate unite în CEO, aşa cum spune Adi Minune, fără număr, fără număr şi cheltuiţi cum au vrut ei, Condescu şi Temelescu. Şi tot la fel, fără interes, fără interes, DNA-ul şi Fiscul ar trebui să ia măsuri, că pe Becali l-au pus la punct.. Cred că au furat destul. Fac apel, în numele meu personal şi a institutului pe care îl conduc, organelor de stat să se autosesizeze”, a completat Morega.

Stopaj la sursă pe contribuţiile angajaţilor
Acelaşi raport întocmit pentru anul 2012, demonstrează că la 31 decembrie 2012, CS Pandurii au făcut stopaj la sursă pentru contribuţiile angajaţilor la asigurările sociale în cuantum de 138.840 lei, pe contribuţiile angajaţilor la sănătate, în cuantum de 77.353 lei şi pe cele ale angajaţilor la şomaj în cuantum de 500 de lei. Un stopaj la sursă îl constituie şi impozitul pe veniturile salariale în cuantum de 21.589 de lei. Pentru aceşti bani, angajaţii CS Pandurii nu s-au resemnat. “Din analiza obligaţiilor în sold s-a constatat că la data de 31.12.2012 clubul înregistrează obligaţii restante la bugetul consolidat al statului şi în special la cele cu reţinere la sursă(contestaţiile angajaţilor) fapt ce a determinat înregistrarea de accesări pentru neplată la scadenţă a obligaţiilor, conform Codului de Procedură Fiscală, în sumă de 22.932 de lei”, se arată, concludent, în raportul Comisiei de Cenzori de la Pandurii.

Cheltuieli exorbitante cu comisioane, onorarii şi cu consultanţă
“Având în vedere că la sfârşitul anului 2012 clubul sportiv a avut de încasat creanţe în sumă de 1.497 208 lei, iar în conturile de disponibilităţi bancare în sumă de 19.646 lei pe de-o parte şi datorii de achitat în sumă de 10.860 501 lei, rezultă că la data de mai sus(n.r.), clubul înregistrează un deficit financiar de 9.343.647 de lei, ceea ce exprimă o situaţie financiară din punct de vedere al solvabilităţii şi lichidităţii financiare, grea”, se mai subliniază în acelaşi raport. În ciuda celor arătate mai sus, şi a “situaţiei financiare grele” a clubului, Condescu are grijă să facă cheltuieli substanţiale pentru colaboratorii CS Pandurii, în cuantum de 16.373.258 de lei, cu consultanţa privind transferul de jucători în cuantum de 1.184.530 de lei, cu comisioane şi onorarii în cuantum de 472.301 de lei.
De altfel, se mai observă în raport că cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor o reprezintă cheltuielile cu convenţiile jucătorilor, adică 51%, urmată de cheltuieli cu amortizarea de 14,4%. De altfel numai cheltuielile cu materialele şi echipamentele jucătorilor au depăşit un milion de lei, cele cu masa şi cazarea acestora se apropie de un milion şi jumătate iar cantonamentele lor au costat, într-un an de zile, aproape 700.000 de lei. De asemenea, deplasările Pandurilor în ţară şi străinătate au depăşit 100.000 de lei, iar cele de transport au fost de aproape o jumătate de milion de lei.

Veniturile CS Pandurii pe 2012, de peste 362 de miliarde de lei vechi
Cheltuielile în cauză s-au realizat anul trecut pe baza veniturilor abţinute de club, în cea mai mare parte de la fondatori, adică în cuantum de 21.355.000 de lei, din sponsorizări în cuantum de 17.363 de lei, din redevenţe şi locaţii de gestiune în cuantum de 65.920 de lei, din bilete şi abonamente în cuantum de 498.690 de lei, din vânzări de drepturi federative în cuantum de 7.160.385 de lei, din drepturi TV, 6.407.789 de lei, din reclame şi publicitate în cuantum de 376.396 de lei. Mai exact, în lei vechi, CS Panduri a avut la dispoziţie în 2012 peste 362 de miliarde de lei, pe care i-a cheltuit lăsându-i însă, pentru o perioadă, fără salarii proprii angajaţi.

Închisoare de la 1 la 6 ani
De altfel, pentru activitatea sa de management cu carenţe de gen “stopaj la sursă”, desfăşurată la CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, Condescu riscă chiar închisoarea, articolul 6 al Legii 50/2013 stabilind următoarele: “constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”.
“Mă interesează că hoţia lui Condescu a provocat sărăcia în Gorj. De ce nu-l dau afară minerii şi energeticienii care suportă, inexplicabil, acest şnapan şi balaur”, a completat Morega cerând, vehement, şefilor CEO să fie atenţi la felul cum se vor cheltui banii daţi de Complexul Energetic Oltenia la Pandurii.
Anamaria Stoica

Pentru a vedea documtentele daţi clic pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here