Complexul Energetic Oltenia, realizarea anului 2012

367

Anul 2012, care tocmai se încheie, a fost marcat în judeţul Gorj de eforturile legate de înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia(CEO). Structura energetică a fost din faşă controversată, pe marginea subiectului apărând de-a lungul lui 2012 multe polemici, cu păreri pro şi contra realizării acesteia. Deşi erau multe voci care nu îi dădeau sorţi de izbândă, CEO s-a realizat şi şi-a schimbat deja odată structura de conducere. Sub umbrela CEO se află acum 19.000 de salariaţi.

În aprilie 2011 proiectul Electra se abandonează şi încep discuţiile legate de înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Oficialii Ministerului Economiei abandonează astfel Electra şi Hidroenergetica, după doi ani de încercări fără rezultat. Se aduce acum în discuţie CEO, proiect îmbrăţişat nu numai de PDL ci şi de USL. În luna mai 2011 Ministerul Economiei anunţă că este pe cale să finalizeze „mica restructurare” a producţiei naţionale de energie electrică, prin înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia urmând ca în două săptămâni, Guvernul să aprobe Hotărârea de înfiinţare a noii structuri. Mai trece încă un an până când proiectul devine realitate, asta deşi eforturile de realizare a actualului CEO au durat 4 ani de zile.

Mai 2012, debut pentru CEO
Şi astfel, în mai 2012, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu s-au contopit formând cel mai mare producător de energie din România. Teoretic însă din martie s-a aprobat structura, prin aprobarea unanimă a Consiliilor de Administraţie a celor patru unităţi. Pe 16 mai, CEO era înregistrat la Registrul Comerţului, având, iniţial sediul la Turceni iar acum la Târgu-Jiu.

Ponta, pion principal
Realizarea CEO a fost sprijinită în mod deosebit de Victor Ponta, încă înainte ca acesta să devină premier. În acord cu autorităţile locale şi judeţene, Ponta a văzut importanţa CEO, menţinerea locurilor de muncă şi a economiei în Gorj. Acesta a şi subliniat faptul că CEO nu se va privatiza, în ciuda zvonurilor care încercau să sublinieze că structura, care şi-a schimbat deja odată conducerea interimară, va fi pierdută pentru Gorj. Ponta a declarat de altfel că statul va rămâne acţionar majoritar la CEO indiferent de evoluţia economiei.

Sediu la Târgu-Jiu şi conducere nouă
Tot Ponta a fost cel care a insistat pentru mutarea sediului CEO la Târgu-Jiu, lucru făcut cu oarecare dificultate, iniţial sediul CEO find înregistrat la Turceni. Înainte de mutarea sediului a mai fost necesară însă o mare schimbare, a conducerii CEO, aflată în interimat. Dacă iniţial CEO a fost condus de Constantin Bălăşoiu şi echipa sa adusă de la Craiova, acum CEO îl are la cârmă pe Laurenţiu Ciurel, fostul director al Complexului Energetic Rovinari. Până acum noua echipă de la vârful CEO a condus fără carenţe în actul de management, clarificând o parte a problemelor cu simdicatele şi încercând să aprobe cât mai rapid contractul colectiv de muncă al noii structuri energetice.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.