Cererea asistentei din dosarul „Tulic”, respinsă de judecători

665

Asistenta medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, trimisă în judecată alături de medicul ORL, Carmen Braia, în dosarul “Tulic”, a solicitat, prin intermediul avocatului său, disjungerea cauzei sale, pentru a scăpa cât mai repede de procesul în care este acuzată că a refăcut foaia de observație a minorei de 17 ani, “consemnând mențiuni suplimentare care nu corespund realității”. Instanța i-a respins acțiunea. “Acordă termen la data de 04 iulie 2017 pentru a se audia în continuare patru martori din rechizitoriu. Respinge cererea formulată de avocat Nădrag Narcis de disjungere a cauzei faţă de inculpata Ionicioiu Mariana Luminiţa”, au stabilit magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu.
Apărătorul Narcis Nădrag a explicat pentru Gorjeanul care este motivul pentru care a înaintat această cerere. “Cerem disjungerea cauzei, pentru că a recunoscut fapta. Dumneaei a fost trimisă în judecată decât pentru infracțiunea de fals și uz de fals. A recunoscut faptul că a modificat în foaia de observație clinică după decesul pacientei și am cerut disjungerea pentru a nu tărăgăna procesul în ceea ce o privește pe dumneaei. Nu a fost pusă de nimeni, asistenta care i-a făcut prima injecție avea obligativitatea să-i facă testul și femeia a și spus că i l-a făcut, practic a făcut șocul anafilactic după al patrulea antibiotic, în urma cumulului, deci nu a avut nicio reacție adversă la început. Nu a făcut nicio modificare, a completat, fișa era necompletată, nu a făcut modificare. Lor le-a venit fișa de la medicina legală să o completeze. Ea fiind asistentă șefă a întrebat-o pe asistentă dacă i-a făcut testul, a spus că da și nu au văzut nici fetele celelalte, pentru că cele patru injecții au fost făcute de patru asistenți diferiți, în patru ture diferite, ea nu a avut nici la prima, nici la a doua, nici la a treia niciun fel de reacție, le-a făcut din opt în opt ore. Nici fata, nici tatăl, pentru că se întreabă în astfel de cazuri, nu au spus că este alergică”, a declarat Narcis Nădrag. Acesta susține că nici medicul ORL Carmen Braia nu ar fi vinovată de infracțiunea de ucidere din culpă.

Familia Ralucăi Tulic solicită 300.000 euro daune morale
“Eu consider că și doctorița Braia este trimisă în judecată pe o aiureală, pentru că ea nu avea obligativitatea ca medic să facă testul sau să-i spună asistentei să facă testul. E o chestie de cutumă, în care orice asistent care vine de pe băncile școlii știe că înainte de a face prima injecție de antibiotic să-i faci testul de alergie. Din punctul meu de vedere, la clienta mea nu este vorba despre un fals, de aceea i-am și spus să recunoască, ea a completat în fișă după ceea ce s-a întâmplat, dar procedura lor spune că în fișă se poate completa în 24 de ore. Nu are nicio legătură cu actul medical, nu a influențat cu nimic responsabilitatea doctorului, din punctul meu de vedere nu e vinovată nici asistenta care l-a făcut, numai ea poate să știe dacă l-a făcut sau nu. Nu era obligativitatea doamnei Ionicioiu să treacă în fișă, în fișă completează toți asistenții, nu numai asistentul șef. Doar că ea, în momentul în care s-a întors fișa, a completat-o, pentru că fișa a plecat cu pacienta la ATI, fata când a început să aibă probleme a încercat să o resusciteze doctorița Braia, care era de serviciu, văzând simptomele a trimis imediat să vină ATI-ul, a venit ATI-ul fără defibrilator, fără nimic, iar în momentul în care a plecat cu ea în ATI, a plecat și foaia cu ea. În ATI a decedat, a plecat la Medicina Legală, iar SML-ul, după ce a venit Poliția și a constatat decesul, le-a dat foaia înapoi la ORL și a spus să completeze ca să facă raportul de medicină legală. Ionicioiu spune și în declarație că nu a avut niciodată în toată cariera un deces pe secție, că nu a știut care sunt procedurile, iar în momentul în care SML-ul a spus să completeze fișa, ea a crezut că așa se procedează, nu s-a gândit niciun moment că fac ceva ilegal. Potrivit raportului întocmit de Institutul Mina Minovici a fost vorba despre un șoc anafilactic și ulterior un stop cardiac, prin acumulare de antibiotic, adică nu un șoc la antibiotic. Vinovat nu ar fi nimeni, din punctul meu de vedere. Testul de alergie la antibiotic se face la prima administrare. Cazurile acestea sunt unul la 500.000. Pentru Ionicioiu nu i-a reținut nici procurorul culpă medicală, nu există”, a mai precizat avocatul Luminiței Ionicioiu.

Acuzațiile procurorilor
Carmen Braia, medic ORL, a fost trimisă în judecată în acest an, pe 16 ianuarie, aceasta fiind acuzată de ucidere din culpă și fals intelectual, după ce, în 2011, Raluca Tulic, o tânără de 17 ani, a decedat la spitalul din Târgu-Jiu, la două zile după ce s-a internat cu diagnostic de amigdalită. Fata a murit în urma unui șoc anafilactic, în urma injecțiilor cu antibiotic. Procurorii susțin că nu ar fi fost efectuat testul alergenic, înainte de administrarea tratamentului.
“Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Braia Carmen, medic specialist ORL, în cadrul SJU Tudor Vladimirescu, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, reținându-se că, la data de 8 august 2011, în calitate de medic curant al unei paciente minore, nu a dispus efectuarea testului obligatoriu de alergie la antibiotic, înainte de inițierea antibioticoterapiei, fapt care a condus la decesul pacientei. Totodată, aceeași inculpată a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual, constând în aceea că, la data de 10 august 2011, după decesul pacientei a refăcut fișa de observație a acesteia, consemnând mențiuni suplimentare, care nu corespund realității, în sensul că s-ar fi efectuat acest test”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.
Trimisă în judecată a fost și o asistentă medicală. “Prin același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată și a inculpatei Ionicioiu Mariana Luminița care, la data de 10 august 2011, după decesul pacientei a refăcut foaia de observație a acesteia, împreună cu inculpata Braia Carmen, consemnând mențiuni suplimentare care nu corespund realității”, au mai stabilit procurorii. După trimiterea în judecată, Carmen Braia a efectuat doar gărzi, în cadrul SJU Târgu-Jiu, în baza unui contract semnat pe perioadă determinată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.