CEO caută parteneri pentru construirea parcurilor fotovoltaice și a centralelor pe gaz

1628

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a declanșat procedura de selecție a investitorilor pentru constituirea societăților mixte (SPV-uri) în vederea edificării parcurilor fotovoltaice și centralelor pe gaz, după ce, în luna mai a acestui an, compania a consultat piața inițială. Pentru implementarea fiecărui Proiect se va înființa câte o societate cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV), persoană juridică română, la care CE Oltenia va contribui cu aport în natură, iar investitorul selectat va contribui cu aport în numerar.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari, SE Turceni și SE Ișalnița, precum și pe halda interioară din carierele Tismana, Tismana 1, Rovinari Est, Pinoasa și pe halda exterioară Bohorelu ale SE Rovinari. Procedura implică și proiectele de constituire a SPV-urilor privind implementarea unui bloc de 475 MW pe gaz natural la SE Turceni, care va înlocui o capacitate existentă de 330 MW pe lignit, pentru construirea unui bloc de 850 MW pe gaz natural la SE Ișalnița care va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 330 MW pe lignit. ,,Proiectele au fost cuprinse în Planul de Restructurare a CE Oltenia notificat Comisiei Europene în 4.12.2020 și revizuit în august 2021 și fac parte din Planul de decarbonare realizat de CE Oltenia în contextul asumării, de către România, în cadrul Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) a unor ținte și obiective în domeniul decarbonării, creșterii ponderii surselor regenerabile de energie și a măsurilor de eficiență energetică”, se arată în anunțul publicat de companie.
Pentru toate aceste proiecte, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei solicitări pentru a fi incluse în proiectul Fondului de Modernizare a României. Se estimează că finanțarea din Fondul de Modernizare care ar putea fi obținută de fiecare SPV constituit poate fi de până la 70% pentru proiectele fotovoltaice, respectiv de până la 50% pentru proiectele CCGT. Acest tip de finanțare este o finanțare nerambursabilă, fiind specificat faptul că finanțarea nu a fost încă aprobată. În acest context, investitorul selectat va asigura resursele financiare suplimentare necesare realizării proiectului dezvoltat de SPV-ul la capitalul căreia participă proporțional cu cota sa de participare, dar este posibil ca și CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar. Printre alte condiții impuse, investitorii care vor să participe la procedura de selecție trebuie să aibă o cifră de afaceri pentru fiecare dintre anii 2018, 2019 și 2020 de minimum 100 milioane lei pentru cei care depun oferte pentru proiectele fotovoltaice, respectiv minimum 1,5 miliarde lei pentru investitorii care depun oferte pentru proiectele de construire a centralelor pe gaz.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here