Cea mai aleasă ființă a neamului omenesc, Maica Domnului, sărbătorită la început de an bisericesc, pe 8 septembrie

62

Cununa anului bisericesc debutează în 8 septembrie 2024 cu o sărbătoare în cinstea celei care L-a adus pe lume pe Mântuitorul sufletelor noastre, Iisus Hristos. Astfel, Biserica noastră creștin ortodoxă o sărbătorește pe Prea Sfânta, Prea Curata, Prea Binecuvântata de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, așa cum se spune într-una din rugăciunile Slujbei Sfintei Liturghii.

Originea sărbătorii
Prima și cea mai veche mențiune a sărbătorii Nașterea Maicii Domnului o găsim într-un imn scris în secolul al VI-lea; sărbătoarea pare să-și aibă orginea în Palestina sau în Siria, undeva pe la începutul secolului al VI-lea, cănd – după SInodul Ecumenic de la Efes din anul 431 – are loc o intensificare a cultului Maicii Domnului, îndeosebi în Siria. Prima celebrare liturgică a Nașterii Prea Sfintei Fecioare Maria o întâlnim cu prilejul sfințirii, în secolul al VI-lea, a Basilicii ,,Sanctae Mariae ubi nota est”, cunoscută în prezent ca Biserica cu hramul ,,Sfânta și Dreapta Ana” din orașul sfânt Ierusalim. Biserica originală, ridicată în secolul al V-lea, era o basilică mariană ridicată pe locul cunoscut drept imașul păstorului unde se credea că era casa părinților Prea Sfintei Fecioare Maria. Mărturiile documentare atestă faptul că în secolul al VII-lea creștinii bizantini deja sărbătoreau Nașterea Maicii Domnului nostru Iisus Hristos.
În contextul în care povestea Nașterii Prea Sfintei Fecioare Maria era cunoscută doar din surse apocrife, Biserică creștină din apusul Europei a adoptat această sărbătoare într-un mod mai lent decât cea din Răsărit. În acest fel, Nașterea Maicii Domnului a început să fie sărbătorită la Roma spre sfârșitul secolului al VII-lea, fiind adusă în Cetatea Eternă de către călugări orientali.
Biserica din Angers, Franța, a păstrat tradiția potrivit căreia Sf. Maurilius, episcop de Angers, a instituit această sărbătoare în oraș, ca urmare a unei revelații întămplate în jurul anului 430; în noaptea de 8 septembrie, un bărbat a auzit un cor de îngeri slavoslovind în cer și a aflat de la aceștia motivul, îngerii spunându-i că ei se bucurau întrucât Prea Sfânta Fecioară Maria s-a născut în acea noapte.

Semnificația sărbătorii ,,Nașterea Maicii Domnului”
Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu reprezintă sfințenia cea mai înaltă, cunoscută și preacinstită în biserica noastră creștinească; se cuvenea o astfel de sărbătoare în ziua de opt septembrie deoarece cifra 8 simbolizează ziua veșniciei, viața fără sfârșit, iar datorita ei, Fiul Cel Veșnic al Lui Dumnezeu S-a întrupat, a învins moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică și fericită în Împărăția Lui Dumnezeu.
Trebuie spus că Sfânta Scriptură nu ne oferă detalii despre Nașterea Maicii Domnului. Tradiția Sfintei Biserici este cea care ne oferă informații, consemnate și în cărțile de cult si o serie de scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. Potrivit Sfintei Tradiții, părinții Maicii Domnului erau Sfinții și drepții Ioachim și Ana. Cu toate că erau în vârstă și nu puteau avea copii, ei iși doreau mult un urmaș.
Ioachim era din seminția lui Iuda, în timp ce Ana era din seminția lui Levi, fiind fiica preotului Matan și a soției sale, Mariam. Fiind în vârstă și fără urmași, ceilalți oameni considerau că ar fi blestemați. Într-o zi de sărbătoare, Sfântului și Dreptului Ioachim i-au fost din acest motiv refuzate darurile aduse la templu. De aceea, el a zis către soția sa: ,,Mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga Lui Dumnezeu să ne dăruiască un copil”. Apoi, el a mers în peștera proorocului sfânt Ilie, iar Ana se ruga cu durere multă și cu multe lacrimi, în grădina casei sale, zicând: ,,Doamne, Atotțiitorule, Cel ce numai cu cuvântul ai făcut cerurile și pământul și toate câte se văd; Cel ce ai zis făpturilor Tale să trăiască și să se înmulțească; Cel ce ai binecuvântat pe Sarra, soția lui Avraam, și ea a născut pe Isaac la bătrânețe și ai dăruit Anei fiu pe Samuel proorocul, dă-mi și mie roadă pântecelui și nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naște fiu sau fiică îl voi închina Ție cu toata inima și-l voi da să slujească în biserica slavei Tale”.
Sfântul arhanghel Gavriil, cel care aduce vești bune pentru mântuirea noastră, s-a arătat apoi fiecăruia dintre cei doi sfinți părinți și le-a vestit faptul că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Bunul Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. După nașterea copilei, la împlinirea vârstei de trei ani, părinții și-au împlinit făgăduința și au dus-o la Templul sfânt din Ierusalim, eveniment prăznuit ca Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie.
Sfântul părinte Ioan Damaschin afirmă faptul că ,,firea celor doi părinți s-a biruit prin har și a rămas supusă acestuia. Nu a luat-o înaintea harului. A așteptat neroditoare, până când harul a înflorit rodul”. Astfel, deși născută în chip firesc, din Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, Maica Domnului a fost și rodul rugăciunilor, făcute cu multe lacrimi și cu frângerea inimii, de către părinții ei, un rod al îndurării Lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut și dobăndit prin rugăciune. O, ce bine ar fi dacă și părinții din zilele noastre s-ar ruga și ar cere cu stăruință un copil binecuvântat de Dumnezeu, rod al iubirii dintre cei doi și mai ales al îndurării Milostivului Dumnezeu.

Semnificația numelui Maria
Părinții i-au ales celei care va fi mama care va da trup de om Lui Dumnezeu-Fiul, Domnul nostru Iisus Hristos, numele sfânt de Maria. Acest nume se tâlcuiește Doamnă sau Stea, arătând de mai înainte strălucirea vredniciei ei de Maică a Cuvântului Lui Dumnezeu și Stăpânului tuturor.

BISERICĂ CU HRAMUL ,,NAȘTEREA MAICII DOMNULUI” ÎN MUNICIPIUL TÂRGU JIU
Orașul reședință de județ a Gorjului se bucură de prezența unui sfânt locaș de cult religios ce poartă hramul marii Sărbători din 8 septembrie: este vorba de biserica din zona ,,Piața Mică” a municipiului Târgu Jiu, biserica ce pe lângă hramul principal, ,,Preasfânta Treime”, poartă și hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”. Aici sunt așteptați duminică, 8 septembrie a.c., numeroși credincioși care vor participa la o frumoasă slujbă de hram săvârșită de soborul preoților de aici: părinții Nicușor Popescu, Cosmin Bălan și Gheorge Ionașcu, împreună cu preotil îmbisericit Ion Cornescu.
Să cinstim și noi așa cum se cuvine această mare sărbătoare a Maicii Lui Dumnezeu, să participăm la Sfânta Liturghie în ziua de 8 septembrie, să citim Acatistul Nașterii Maicii Domnului și – mai ales – să urmăm smereniei, bunătății și facerilor de bine ale aceste ființe alese, mai cinstită decât heruvimii, serafimii și decât tot neamul omenesc.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here