CE Turceni şi CE Rovinari împrumută cărbune şi păcură

323

_MG_4091Complexul Energetic(CE) Turceni şi Complexul Energetic(CE) Rovinari ar putea împrumuta cărbune şi păcură de la rezerva de stat, până la finalul lunii octombrie, conform unui proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Producătorul de electricitate de la Turceni ar urma să primească 150.000 de tone de cărbune şi 2.000 de tone de păcură, iar cel de la Rovinari doar 1000 de tone de păcură. În cazul nerestituirii împrumutului, operatorii economici vor suporta, pentru primele 30 de zile, penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea produsului prevăzută în contractul de împrumut.

Conform acestui proiect, 1,18 milioane tone cărbune şi 134.524 tone păcură ar putea fi scoase din rezerva de stat, cu titlu de împrumut, până la data de 31 octombrie 2012, pentru a fi acordate unor operatori economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri sau din administrarea Consiliilor Judeţene sau Locale. Cea mai mare cantitate de păcură şi cărbune ce va fi primită împrumut va ajunge la Complexul Energetic Craiova fiind vorba despre 300.000 de tone de cărbune şi 4.500 de tone de păcură. Pe locul următor se află Complexul Energetic Turceni care va împrumuta150.000 de tone de cărbune şi 2.000 de tone de păcură, pe poziţia a treia aflându-se CET Arad cu100.000 de tone de cărbune. De asemenea, va primi păcură, sub formă de împrumut şi Complexul Energetic Rovinari, adică 1.000 de tone.

De ce împrumut?!

Restituirea cantităţilor de păcură ce vor fi împrumutate se va face ca produs cu conţinut de sulf sub 1%, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 470/2007 privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi. Pentru cantităţile de combustibili ce vor fi împrumutate se vor percepe dobânzi practicate la nivelul pieţei. Dobânzile vor fi percepute la valoarea de piaţă a combustibililor la data încheierii contractului de împrumut şi sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată. Scoaterea combustibililor din rezerva de stat a fost determinată de ocuparea capacităţii utile reale de stocare din centrale în proporţie de 70% la cărbune, respectiv 50% la păcură, de stocurile rezervă de stat, astfel încât capacităţile proprii utile reale ale centralelor devin insuficiente asigurării unei funcţionări în bune condiţii pe perioada de iarnă. Un alt motiv este faptul că pornirea instalaţiilor de termoficare pentru asigurarea cu agent termic a populaţiei, precum şi creşterea consumului prognozat de energie electrică pe perioada iernii vor determina creşterea consumurilor medii zilnice şi lunare de cărbune şi păcură, afectând astfel procesul de aprovizionare cu combustibili.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here