O filmare făcută de un salariat al Carierei Roșiuța, care a surprins un fenomen natural în desfășurare, mai exact un vârtej care a adunat în câteva secunde mari cantități de praf de cărbune și steril, aflat pe solul din unitatea minieră, arată ce înghit minerii într-o zi obișnuită de lucru. Astfel de fenomene au loc frecvent la orice bătaie de vânt, luând naștere astfel de furtuni, care adună praful de cărbune și-l ridică în atmosferă. O altă dovadă video provine de la concasare, o altă secție de la o altă carieră a CEO, unde angajații sunt obligați să muncească în condiții de poluare extremă.
Măsurătorile de la Cariera Roșiuța, dar și de la Cariera Lupoaia, privind nivelul de noxe și poluare, făcute la începutul anului și transmise sindicatelor luna trecută, au demonstrat că salariații unității miniere au parte de praf în timpul activității de lucru, dar în limite acceptabile, aerul fiind, conform actelor, nu doar respirabil, ci chiar rarefiat.
Filmarea făcută însă pe 12 octombrie 2018 la Cariera Roșiuța, devenită virală pe internet, arată însă contrariul măsurătorilor făcute de specialiștii CEO, din comisie făcând parte și reprezentanții sindicatelor majoritare și semnatare.
În filmuleț se vede cum a luat naștere, din senin, la o mică bătaie de vânt o tornadă de praf de cărbune și steril, și cum se plimbă aceasta purtată de vânt măturând solul în jurul ei și crescând în intensitate.
Concasare, sub valuri de praf
A doua filmare arată o zi obișnuită la Concasare, unde se lucrează la înălțime, iar sub picioarele angajaților din secție se adună norii mari de praf de cărbune. În baza acestui tip de poluare, periodic salariații din producție se îmbolnăvesc, bolile profesionale fiind, în minerit, la ele acasă. Recent, salariații companiei din Gorj au răsuflat ușurați când li s-a prelungit cu un an, deși se sperase la trei, avizul pe condiții deosebite de muncă. De acestea beneficiază 7000 dintre angajații societății de stat din Gorj.
A.STOICA