Casa Gănescu, un monument cu puternică încărcătură spirituală

736

casa ganescuUltima şedere a lui Constantin Brâncuşi, pe timpul realizării ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu, a fost în Casa Gănescu.

Câţi dintre locuitorii municipiului sau ai judeţului mai ştiu acest lucru, sau ştiu care este, de fapt, această clădire? De multe ori se întâmplă să trecem pe lângă ele fără să le vedem sau să le luăm în seamă. Este vorba despre clădirile monument istoric, care adăpostesc frumoase istorii şi care se păstrează de zeci sau poate sute de ani. Una dintre aceste clădiri este Casa Gănescu din Târgu-Jiu, o bijuterie arhitecturală.

Casa slugerului Gănescu se află lângă palatul Administrativ al judeţului, în Târgu-Jiu. Potrivit lui Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, zona în care este amplasată este una deosebită. În momentul construcţiei, în secolul XVIII, „casa Gănescu se afla lângă alte două clădiri importante, anume casa negustorului Neagoe Staroşti şi, cam unde se află acum Palatul Administrativ, se afla Fabrica de porţelan a lui Frederic Drexler, un important centru pentru ceramică”. Casa Gănescu este importantă pentru judeţul nostru şi pentru istoria secolelor XVIII şi XIX pentru că, se pare, până în anii 60 ai secolului XVIII, aici se realizau tot felul de întâlniri şi evenimente sociale la care participau toţi oamenii importanţi ai oraşului.
Familia Gănescu, un punct important în viaţa culturală a momentului
De numele acestei case sunt legate mai multe personalităţi foarte importante cum este marele sculptor Constantin Brâncuşi, arhitectul Iulius Dopperreiter şi Constantin Stanciovici-Brănişteanu, promotorul mişcării teatrale din judeţul nostru. Elena Gănescu, soţia slugerului Gănescu, l-a susţinut mereu pe Stanciovici-Brănişteanu, în activitatea sa de înfiinţare a mişcării teatrului. De asemenea, cei doi fii ai lui Gănescu, au jucat în primul spectacol de teatru. Grigore, fiul cel mare, a plecat în Franţa unde a avut un băiat, Constantin. Acesta a fost cel care l-a recomandat pe gorjeanul Brâncuşi sculptorului Auguste Rodin, în al cărui atelier s-a instruit la începutul carierei sale. Prin Constantin Gănescu, astfel, într-un fel Brâncuşi s-a întors la rădăcini, locuind la Târgu-Jiu, pentru ultima dată în România, în casa Gănescu, în perioada în care a realizat capodoperele pe care le-a lăsat moştenire românilor în general şi gorjenilor în special.
Altă destinaţie
Casa a avut, de-a lungul timpului, mai multe destinaţii, a aparţinut ulterior unui comerciant, a suferit nişte modificări făcute de Iulius Doppereitter, dar în sine rămâne o clădire de patrimoniu, în aproximativ aceeaşi formă în care se găseşte acum. În prezent se află în patrimoniul Consiliului Judeţean, fiind o casă de protocol. Totuşi, directorul Cepoi spune că această clădire ar merita să îşi recapete utilitatea culturală, putând adăposti, cândva, un centru cultural sau o instituţie de acest gen.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here