Capul feminin de statuie, bun de patrimoniu național, a ajuns la Muzeul Județean Gorj! Obiectul a fost predat, de tatăl deputatului Rotaru, Direcției de Cultură

2787
smart

Bucata de statuie din epoca romană, secolul II-III, evaluată astfel de un arheolog de la Muzeul Craiova, nu a mai fost vândută Consiliului Local Săcelu, cum s-a intenționat de către deținătorul Nicolae Rotaru, ci a fost donat Direcției de Cultură Culte și Patrimoniu Cultural Național Gorj. Această instituție a predat bunul care este susceptibil a fi de patrimoniu național, joi, Muzeului Județean Gorj. Obiectul va fi expertizat și nu va fi deocamdată expus publicului. Capul feminin de statuie se află în fază de clasare, spun reprezentanții instituției muzeale gorjene. În ceea ce privește deținătorul obiectului de patrimoniu, acesta va trebui să răspundă penal, asta deoarece nu putea comercializa un astfel de obiect, el dorind să-l vândă cu 1500 de euro Consiliului Local Săcelu.

Scandalul legat de statuie a izbucnit la finalul lunii trecute când autoritățile județene au aflat, cu stupoare, că aleșii locali din comuna Săcelu au aprobat în ședință publică cumpărarea de la Nicolae Rotaru din Polovragi, tatăl fostului deputat Răzvan Rotaru, a unui cap de statuie feminin, datat de un specialist din Craiova ca fiind de epocă romană, secolele II-III, găsit, se pare, în siturile arheologice de la Magherești-Hăiești.
De altfel, se știe că Rotaru a cerut 1500 de euro autorităților din Săcelu, proiect aprobat cu cinci voturi din șapte de Consiliul Local și a rămas ca o comisie de negociere să stabilească prețul final cu vânzătorul. Primarul Florin Jurebie era însărcinat să semneze la notariat contractul dintre părți.
Proiectul de hotărâre nu va primi, cu siguranță, viză de legalitate de la Prefectura Gorj, de altfel, între timp, vânzătorul a dat înapoi, conștient că este pasibil de dosar penal. Mai exact, Rotaru a anunțat, săptămâna trecută, că luni va dona capul de statuie Muzeului Județean Gorj. La vestea că poliția face verificări în cauză, dar și că cei de la muzeu au spus că vor anunța poliția la primirea obiectului de patrimoniu, Rotaru a schimbat traseul. S-a adresat astfel Direcției de Cultură Gorj, donând obiectul care apoi a fost predat, joi, Muzeului Județean din Târgu-Jiu.

Șeful Secției de Istorie a Muzeului Al. Ștefulescu, muzeograful Titu Zamfiroiu, a precizat că, capul de statuie a fost predat instituției de cultură. De fapt, a ajuns la Muzeu dinspre Direcția de Cultură Gorj.
,,Nu vom expune lucrarea până când aceasta nu va fi expertizată. Este susceptibilă a fi de patrimoniu național, nu una de tezaur”, a declarat Zamfiroiu, cu mențiunea că evaluarea făcută de la Craiova nu ar fi corectă.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here