Câinii cu stăpân din Gorj, vaccinaţi împotriva rabiei

389

Medicii veterinari din judeţul nostru vor demara din această lună o campanie de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile gorjenilor. Acţiunea de vaccinare împotriva rabiei este obligatorie şi va fi derulată până în luna februarie a anului următor.

Din această lună, se va derula campania de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice din gospodăriile populaţiei, care presupune nu doar imunizarea câinilor cu stăpân, ci şi identificarea şi înregistrarea lor. În conformitate cu prevederile Ordinului 29 din 25 februarie 2014 acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate, din toate localităţile judeţului Gorj. Vaccinarea este suportată de la bugetul de stat privind vaccinul şi manopera de vaccinare.

Microcipare înainte de vaccinare
Potrivit legislaţiei din ţara noastră, deţinătorii de câini trebuie să microcipeze animalele şi să le înregistreze în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS) până la 1 ianuarie 2015. După această dată, deţinerea de câini fără microcip este interzisă. Proprietarii animalelor care nu fac acest lucru riscă o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Acţiunea de identificare prin microcipare şi înregistrare a câinilor cu stăpân este contracost şi se realizează de către medicii veterinari de liberă practică înregistraţi ca identificatori şi operatori ai Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân(RECS). Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate cu serie şi număr unic. Proprietarii de câini au şi obligaţia de a solicita medicilor veterinari identificarea electronică cu microcip, efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii, înregistrarea în RECS, eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului, după caz. De asemenea, au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al RECS, în termen de şapte zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte. În cazul morţii animalului, proprietarii trebuie să solicite medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate. În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător trebuie să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă. Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. Dacă microcipul nu corespunde normelor în vigoare, acesta va fi schimbat.
Vaccinarea regulată a câinilor reprezintă cea mai importantă măsură de prevenire a contactării turbării. De asemenea, este foarte important ca animalul să nu intre în contact cu animale sălbatice, purtătoare de rabie. Important este şi ca animalul să fie plimbat în lesă şi să fie supravegheat atunci când este afară. La câine, vaccinarea antirabică este obligatorie şi se poate face începând cu vârsta de 3 luni, cu apel anual.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here