Buşteni periculoşi, pe râul Gilort

1048

Pe tot cursul râului Gilort, în amonte de oraşul Novaci, s-a adunat, după viitura din 29 iulie 2014, o cantitate impresionantă de buşteni. Este vorba despre o cantitate de aproximativ 2500-3000 de mc de lemn, care ar putea afecta localităţile din zona Novaciului, la o viitură chiar mai mică decât cea din vară. Pentru îndepărtarea buştenilor este nevoie însă de reabilitarea căii de acces a drumului forestier, aflat în proprietatea Romsilva. Din păcate, nimeni nu a lua nicio măsură în acest sens, deşi există obligaţii pe Codul Silvic, ca acest drum să fie refăcut, dar şi pădurile afectate. Singurii care s-au implicat în semnalarea pericolului care vine de pe Gilort sunt însă reprezentanţii obştilor din zonă. Vineri, la Novaci, s-a şi organizat o întâlnire în acest sens, la iniţiativa Obştii Banca Gilortului. În urma discuţiilor, Romsilva a anunţat că nu va interveni în zonă, cu niciun ban, rămânând ca proprietarii să se implice financiar pentru eliberarea căii de acces spre zona calamitată.

Gheorghe Fârlan, preşedintele Obştii Banca Gilortului şi a Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din Parângul, a luat la picior toată zona calamitată, după viitura din vara acestui an. Ceea ce a văzut pe Gilort l-a îngrozit, mai ales că se vedea de la o poştă pericolul care îl reprezenta cantitatea mare de buşteni acumulată pe albia râului. Acesta a semnalat aici şi numeroase blocaje în zona în care au mai rămas poduri, pe râul Gilort. “Pe malurile Gilortului sunt alunecări de teren, întinse pe o suprafaţă de 8-10 hectare. Arborii căzuţi sunt în albia râului, împiedicând circulaţia normală a apei. Drumul forestier a fost şi el distrus în proporţie de 90%. Am făcut o antemăsurătoare pentru repunerea drumului în circulaţie, măcar provizoriu, iar investiţia a fost aproximată la 15 miliarde de lei vechi. Banii în cauză, după lege, trebuie să-i achite statul, pentru că în zonă s-a înregistrat o calamitate naturală. Din păcate, cei îndrituiţi nu iau nicio măsură. Cu atât mai mult cu cât nu se constată, la faţa locului, că în zonă s-ar fi făcut defrişări ilegale. Din fotografiile făcute se observă că s-a înregistrat însă o cantitate foarte mare de precipitaţii, în vărful Parâng, iar de acolo au plecat, pe versanţi, aluviuni şi cu jnepeniş şi chiar pădurea cu arborii întregi”, a declarat Gheorghe Fârlan. Acesta susţine că banii pentru drumuri sunt foarte mulţi şi obştile nu fac faţă, neputând suporta o astfel de investiţie.

DSC02772Întâlnire la Novaci pentru semnalarea pericolului
Din acest motiv, Gheorghe Fârlan, a organizat vineri întâlnirea de la Novaci, care s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor Direcţiei Silvice, a Apelor Române, de reprezentanţii a patru ocoale silvice care administrează zona Gilort, de reprezentanţii obştilor din Novaci.
Casa de Cultura din Novaci a găzduit astfel întrunirea la care au răspuns prezent conduceriile Obştii Banca Gilortul, a Obştii Pociovaliştea, a Obştii Ciocadia, a Obştii Radeiu, a Obştii Cerbu, a Obştii Arc şi a Obştii Pietrile Şipotului. La întâlnire a fost şi Ciorogaru Ion, împreună cu conducerea Direcţiei Silvice Gorj, cu cei de la Ocoalele Silvice Private, de la Obârşia Lotrului şi Buila din judeţul Vâlcea. Au fost reprezentanţi de la Apele Române Gorj, comandantul Poliţiei Novaci, comisar şef Constantin Cir şi primarul oraşului Novaci, Dumitru Leuştean. Toţi au dezbătut pe larg soluţile şi propunerile de reabilitare a drumului forestier, venite din partea participanţilor, drum ce străbate de la Sud Cheile Gilortului şi face legătura cu Staţiunea Rânca, la Nord.

DSC_0889Petiţie la Guvern
Întrunirea a început cu o prezentare pe care a expus-o, în imagini afişate pe un ecran şi în cuvinte, iniţiatorul acesteia, preşedintele Obştii Banca Gilortul Novaci, Gheorghe Fârlan, care a atras atenţia şi a cerut, ca la sfârşitul şedintei, de comun acord cu ceilalţi participanţi si cu autorităţile locale, să se înainteze o petiţie către Guvernul României, în care să se atragă atenţia pericolului pe care îl prezintă, în caz de vreme rea, nealocarea din fondul destinat calamităţiilor a unei sume de bani necesare reabilitării drumului, consolidării albiei şi curăţirii ei de bustenii ce au fost angrenaţi, odată cu calamitatea, în râul Gilort.

DSC_0880Maşina de pompieri nu are acces în zonă
Acelaşi semnal de alarmă îngrijorător, prin cuvintele exprimate, l-a tras şi comandantul Poliţiei Novaci, comisarul-şef Constantin Cir, care a atenţionat şi el de pericolul pe care îl reprezintă drumul, distrus de calamitatea trecută, şi lemnele aduse de viitură, pentru localnicii din Novaci. Este vorba despre cei care îşi duc existenţa din culesul fructelor de pădure dar şi turiştii care străbat zona. S-a pus accentul şi pe imposibilitatea accesului maşinii de pompieri în caz de incendii în această zona distrusă de viitura ce a avut loc datorită ploilor abundente din vara trecută.

DSC02762Dezbateri aprinse
La finalul discuţiilor, în care au fost dezbateri aprinse cu privire la propunerile de rezolvare a situaţiei grave şi a pericolului pe care îl prezintă, în caz de calamitate, Cheile Gilortului pentru locuitorii oraşului Novaci dar şi pentru celelalte localităţi amplasate pe malul râului Gilort, datorită materialului lemnos ce a blocat albia râului de la izvoare şi până la ieşirea din Novaci, s-a luat o hotărâre.
S-a stabilit astfel, în prima fază, ca până la venirea zăpezii fiecare propietar de fond forestier(Obşte, Ocol Silvic) să îşi repare drumul pe porţiunea care traversează proprietatea. Sarcina cea mai grea cu privire la curăţarea râului Gilort de buştenii aduşi de viitură, datorită lipsei de fonduri invocate de ceilalţi participanţi, a revenit Obştei Banca Gilortul care a primit avizul Direcţiei Silvice Gorj, proprietara unei porţiuni de drum şi fond forestier, în zona ce face obiectul intervenţiei urgente de curăţire.

Primăria Novaci vrea terenul forestier
Primarul oraşului Novaci a sugerat să înainteze o adresă către RomSilva-Direcţia Silvică Gorj, în care să solicite preluarea, printr-o Hotărâre de către Primăria şi Consiliul Novaci, a terenului forestier pe care îl are în proprietate, şi care constituie un impediment al autorităţiilor locale la întocmirea de proiecte cu finanţare europeană, pentru reabilitarea zonei calamitate de pe Cheile Gilortului. Toate aceste operaţiuni se vor face, după cum au declarat participanţii, ca o primă soluţie până la alocarea urgentă de către Guvernul României a sumelor necesare reabilitării drumului şi consolidării albiei râului Gilort, de la izvoare şi până la intrarea în localitatea Novaci, fonduri ce au fost promise de către premierul Victor Ponta când a vizitat zona calamitată a oraşului Novaci în perioada când a avut loc viitura.

DSC02706Se aşteaptă şi iniţiativa Direcţiei Silvice
Încă se aşteaptă însă şi iniţiativa Direcţiei Silvice, atâta timp cât ea este proprietara drumului forestier în cauză. “S-au încasat bani de către Direcţia Silvică pentru întreţinerea acestui drum de la Sc Serg Company, dar banii nu se ştie unde au ajuns pentru că în drumul respectiv nu s-a investit nici un leu”, mai semnalează Gheorghe Fârlan.
În cursul zilei de astăzi, reprezentanţii obştilor se vor întâlni iar cu edilul de Novaci, Dumitru Leuştean, pentru a stabili anumite măsuri de urgenţă, legate de râul Gilort şi de drumul forestier deoarece reprezentanţii în cauză se tem că vremea rea ar putea să le joace încă o dată feste novăcenilor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.