În Gorj, campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon va începe, efectiv, săptămâna viitoare. Campania vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de recepţie a dozelor de vaccin antigripal care vor fi utilizate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spune că dozele vor ajunge în judeţul nostru în următoarele zile, iar de luni medicii de familie se pot prezenta la DSP pentru a-şi ridica vaccinurile.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii va utiliza 500.000 de doze de vaccin antigripal pentru vaccinarea persoanelor cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform recomandărilor OMS şi ECDC. Produsul biologic este o suspensie injectabilă în seringa preumplută, monodoză, sub denumirea de INFLUVAC, valabilă sezonului 2014/2015. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat în total 25.648 doze de vaccin. “Începând cu data de 24 noiembrie, toţi medicii de familie se pot prezenta la Depozitul Antiepidemic al DSP Gorj pentru a ridica vaccinul antigripal sezonier, echipaţi cu genţi izoterme pentru asigurarea transportului în condiţii optime”, a confirmat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.
Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Cele mai multe doze, pentru vârstnici
În total, pentru judeţul nostru sunt necesare 25.648 vaccinuri antigripale. „Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astmă sau virusul imunodeficienţei umane – 10.828: 6 luni – 4 ani – 111; 5-14 ani – 353; 15-29 ani – 623; 30- 64 ani – 9.741; 231 gravide: 15-29 ani – 162 şi 30 64 ani – 69; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor – 1.731; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt – 169; persoane de peste 65 de ani – 12.689”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Categoriile de persoane precum: copiii, vârstnicii de peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar trebuie imunizate cu prioritate. Astfel că, autorităţile recomandă medicilor de familie ca până la primirea vaccinului antigripal să întocmească liste pentru aceste categorii de persoane.
Minodora SUCEA