Metoda „Accidentul” continuă să facă victime în rândul gorjenilor. O septuagenară din municipiul Târgu-Jiu a rămas fără suma de 6.000 de lei după ce s-a lăsat convinsă de un fals avocat că fiul său a fost implicat într-un accident de circulaţie cu victime şi are nevoie urgentă de bani. Bătrâna şi-a dat seama că a fost păcălită abia după ce a depus banii în contul indicat de escroci.
Autorii înşelăciunii au respectat scenariul deja cunoscut: victimei i se comunică telefonic faptul că un membru al familiei sale a suferit sau a provocat un accident rutier şi i se solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de acesta. Dacă în unele cazuri, victimele află la timp că nu a existat niciun accident, bătrână din Târgu-Jiu şi-a dat seama că a fost păcălită de abia după ce a trimis banii. „La data de 21.02.2014, ora 14:20, Poliţia Municipiului Târgu-Jiu, a fost sesizată de o femeie în vârstă de 78 ani, din localitate, cu privire la faptul că în cursul zilei, în jurul orei 09:30, a fost contactată telefonic de o persoană care nu s-a recomandat, spunându-i că fiul său a fost implicat într-un accident de circulaţie cu două victime, pe trecerea de pietoni. Ulterior, persoana respectivă s-a recomandat ca fiind avocat şi a anunţat-o că s-a înţeles cu victimele presupusului accident rutier să nu mai depună plângere şi să nu fie mediatizat evenimentul, în schimbul sumei de 10.000 lei. Femeia de 78 de ani s-a deplasat la o unitate bancară unde a depus într-un cont indicat de apelant suma de 6.000 lei. Ulterior, constatând că a fost înşelată, persoana în cauză s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, unde a depus plângere”, a declarat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Poliţiştii gorjeni încearcă acum să dea de urma falsului avocat şi să recupereze banii bătrânei, în cauză fiind constituit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
Recomandări
Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta că cele relatate sunt reale. Poliţiştii gorjeni recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „poveşti” cu caracter emoţionant. „Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii. Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor”, recomandă oamenii legii. Aceeaşi recomandare o adresează poliţiştii şi cu privire la alt mod de operare, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care persoane, ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme. Pentru a intra în posesia premiului, se mai arată în mesaj, „norocosul câştigător” trebuie, fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil. În mod clar, banii, odată transferaţi, sunt pierduţi, iar „fericitul câştigător” se transformă într-o victimă cu o pagubă considerabilă în bugetul familiei.
Roxana Lupu