Avantajele consumului de ridiche neagră

1577

ridichea neagraŞtim foarte bine ridichiile, legume care apar primăvara şi pe care oamenii le consumă cu multă plăcere deoarece sunt un deliciu în salate şi merg foarte bine consumate cu brânzeturi.

Ridichea are şi o surată căreia ar trebui să-i acordăm o atenţie sporită, pentru că aduce sănătăţii noastre numeroase avantaje: ridichea neagră.

Ridichea neagră este de dimensiuni mult mai mari decât cea obişnuită.

La ce este bună ridichea neagră?

Se spune că este un izvor de minerale care ajută organismul să funcţioneze la parametrii normali – fier, magneziu şi calciu. Vitaminele care se găsesc în această rădăcinoasă sunt vitamina C (în proporţie destul de mare) vitamina B1, B9, vitamina D şi vitamina E. Mai conţine rafanol, un derivat al sulfului cu proprietate antibacteriană. Prin prezenţa rafanolului, dar şi a vitaminei C, ridichea neagră este indicată de specialişti în tratamentul contra bronşitei şi spun aceştia chiar a problemelor pulmonare. Pentru combaterea răcelilor care trec mai greu şi produc şi accese de tuse seacă, ridichea neagră este bună în combinaţie cu mierea de tei.

Rafanolul şi vitamina C ameliorează bolile articulare, iar dacă este folosită o perioadă mai mare de timp, se constată rezultate remarcabile (în cazul artritelor sau reumatismelor). De altfel, ridichea neagră este un drenor biliar foarte bun. Mai este utilă şi pentru curăţarea rinichilor, care are rolul de dizolvare a calculilor. Prin prezenţa elementelor calciu-vitamina D, ridichea neagră este antirahitică şi previne hipocalcemia.

Însă prin consumul de ridiche neagră apar şi anumite efecte mai puţin plăcute: balonare şi, uneori, halena (respiraţie urât mirositoare).

Calităţile sale depăşesc totuşi aceste neajunsuri. Datorită avantajelor pe care le oferă, ridichea neagră poate fi folosită, în special iarna, şi în scop preventiv.

Cum preparăm ridichea neagră?

Din această rădăcinoasă se poate pregăti o salată în combinaţie cu legume, sau se poate consuma ca atare tăiată în felii, dar cel mai bine ar fi în combinaţie cu miere.

Gustul este iute şi puţin aromat. Ridichea neagră este foarte bună şi în combinaţie cu peştele gras sau cu pateul de ficat.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here