Autospecială de 200.000 de euro, în dotarea ISU Gorj

474

Intervenţiile de stingere a incendiilor la clădirile înalte nu vor mai reprezenta o problemă pentru pompierii gorjeni. Asta graţie unei autospeciale moderne pentru lucru la înălţime, intrată recent în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj. Valoarea autospecialei este de aproximativ 200.000 de euro şi a fost achiziţionată prin Programul Operaţional Regional, cu fonduri în proporţie de 85% de la Uniunea Europeană.

Noua autospecială intrată în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj poate să intervină până la o înălţime de 48 de metri şi poate să fie folosită atât pentru stingerea incendiilor, cât şi pentru salvarea persoanelor aflate în pericol. „Este o autospecială acţionată hidraulic, autospecială care permite intervenţia în cadrul misiunilor specifice de stingere a incendiilor şi salvare, putând ajunge la o înălţime de 48 de metri, ceea ce asigură intervenţia la toate clădirile înalte, inclusiv la blocurile de 10 etaje şi la Hotelul Gorj, care este cea mai înaltă clădire din judeţ. (…) Platforma specială pentru ridicare în siguranţă a operatorilor are o capacitate portantă maximă de 400 de kilograme, deci cinci persoane. Folosirea platformei elimină necesitatea folosirii de scări culisante sau alte echipamente, ceea ce scurtează simţitor timpul de lucru şi amplifică gradul de siguranţă. Instalaţia are o structură simplă, este uşor de utilizat şi demonstrează o funcţionare ireproşabilă”, a declarat comandantul ISU Gorj, Liviu Dumitraşcu. Autospeciala în valoare de aproximativ 200.000 de euro a fost achiziţionată prin Programul Operaţional Regional, 85% din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, 13% de la Guvernul României şi 2% de la Consiliul Judeţean Gorj. Potrivit reprezentanţilor ISU Gorj, ea este proiectată să funcţioneze în aer liber în zonă de climat uscat şi în mod deosebit pe soluri calde şi uscate, în intervalul de temperatură -20 – +55 de grade, la o viteză de a vântului care nu depăşeşte 12 metri/secundă; are o masă totală de 26.000 de kilograme, un ampatament de 4,2 m, rezervor de carburant cu o capacitate de 400 litri şi un motor de 360 CP.. „Prin intrarea ei în exploatare va duce, sunt singur, la perfecţionarea activităţilor de pregătire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă. Urmează ca în perioada imediat următoare, personalul Inspectoratului care va încadra autospeciala să fie autorizat de către firma producătoare privind lucrul la înălţime şi, de asemenea, lucrul cu instalaţii hidraulice sub presiune”, a mai spus şeful ISU Gorj.

Tehnica veche din dotarea ISU Gorj, înlocuită în totalitate până în 2020
foto 074Până în prezent, prin Programul Operaţional Regional, în dotarea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj au mai intrat alte opt autospeciale moderne şi se preconizează că până la sfârşitul anului 2020 toată tehnica veche din dotarea Inspectoratului va fi înlocuită. „Rezultatele pompierilor militari nu puteau fi preponderent pozitive dacă în ultimii ani de zile nu intram în posesia unor mijloace de intervenţie performante. (…) Prin accesarea fondurilor europene în cadrul Programului Operaţional Regional am mai intrat în posesia a şapte autospeciale moderne de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiilor şi a unei autospeciale de descarcerare grea. (…) În momentul de faţă avem 50% mijloace de intervenţie moderne primite prin Programul Operaţional Regional şi sperăm ca la finele anului 2020 toată tehnica veche din dotare să fie înlocuită cu tehnică nouă şi performantă”, a precizat Liviu Dumitraşcu, comandatul ISU Gorj. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, până la finele anului, ISU Gorj ar mai putea primi, prin Programul Operaţional Regional, şi alte echipamente menite să asigure intervenţii cât mai rapide la stingerea incendiilor. „Programul început cu câţiva ani în urmă, de dotare la nivelul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă cu finanţare europeană nerambursabilă, a fost materializat prin Asociaţia de Dezvoltare Interjudeţeană Sud-Vest Oltenia, unde s-a obţinut pe POR finanţare pentru cele cinci judeţe în vederea dotării cu maşini speciale (…)  Acest utilaj reprezintă, practic jumătate din implementarea proiectul, urmând ca în perioada anului 2014 să avem de asemenea dotări la nivelul judeţului Gorj, prin acelaşi Program, cu alte instalaţii ce asigură intervenţii rapide, eficiente, în materie de incendii, în materie de descarcerări”, a explicat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here