Atenţie la achiziţionarea cremelor pentru plajă

310

Comisarii CJPC Gorj aşteaptă controalele tematice decise de ANPC pentru a verifica produsele pentru plajă comercializate, la magazinele de profil din judeţ. Pentru siguranţa consumatorilor comisarii le vin în ajutor cu sfaturi.

Pe perioada verii, unele persoane au tendinţa de a cumpăra, creme de plajă, loţiuni spray-uri, de la cei care comercializează aceste produse în pieţe, pe tarabe, fără a şti că acestea, ţinute în spaţii neadecvate, la temperaturi nepotrivite îşi pot modifica conţinutul.

Feriţi-vă de radiaţiile ultraviolete
Reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Gorj dau câteva informaţii consumatorilor cu privire la folosirea produselor pentru protecţie solară. Astfel, cremele trebuie să fie aplicate corect pentru a fi eficiente, şi anume: pe pielea curată şi uscată, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, se aplică în mod uniform. Iar după ce aţi intrat în apă, la ieşire aceasta se reaplică pentru a fi siguri că vă protejează de radiaţiile ultraviolete (UV). Aceste radiaţii (UV) pot pune în pericol sănătatea oamenilor ducând la diferite modificări la nivelul pielii.
Radiaţiile UVA din spectrul solar penetrează pielea în profunzime şi pot cauza îmbătrânirea prematură a pielii şi dereglarea sistemul imunitar; radiaţiile UVB (radiaţii ultraviolete cu lungime medie de undă, 315 nm – 280 nm) pot provoca arsuri pe piele; dozele mari de radiaţii UVA pot accentua eritemul şi efectele biologice negative ale radiaţiilor UVB; ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele; gradul de nocivitate al radiaţiilor UV depinde de condiţiile de expunere la soare (durată, loc, intensitatea radiaţiei) şi de gradul de sensibilitate a pielii; niciun produs de protecţie solară nu poate asigura o protecţie totală împotriva radiaţiilor UV. Folosiţi aceste loţiuni în funcţie de tipul de piele pe care îl aveţi. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare este indicat să folosească măcar în primele 4-5 zile creme cu factor de protecţie 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30 iar persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau30.

Sfaturi la achiziţionarea de produse cosmetice
„Consumatorii trebuie să achiziţioneze produse cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de o eventuală reclamaţie. Să fie atenţi la preturi; un produs cu preţ foarte mic faţă de medie este dubios, este posibil să fie contrafăcut. De asemenea, consumatorii mai trebuie să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere”, a declarat putătorul de cuvânt al CJPC Gorj, Anca Michi.
Alte sfaturi recomandate consumatorilor sunt: să ştie că unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii; să ştie că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă ori al importatorului de produse din afara UE. Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil înainte de”, urmată de data sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată această dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe; să ştie că anumite produse precum cremele nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12 luni de ex); să ştie că sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele); “Nu în ultimul rând consumatorii trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare. Agenţii comercial care au spre vânzare produse care nu respectă informarea corespunzătoare riscă amenzi de până la 10.000 de lei”, a mai precizat, putătorul de cuvânt al CJPC.
Andrada BĂRĂIATARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here