Zeci de asistenți medicali și sociali din localitățile județului au fost prezenți, ieri, la o întâlnire pe care reprezentanții IPJ Gorj au organizat-o la Târgu-Jiu pentru a le prezenta noile reglementări legislative în baza cărora pot intra în locuința în care se produce un caz de violență domestică la fel de ușor ca un polițist. De acum încolo și asistenții din cadrul primăriilor vor face parte din echipa de intervenție, care vine la o solicitare formulată într-un caz de violență domestică. Nu prea există personal în localitățile din mediul rural pentru astfel de cazuri, angajații actuali trebuind să fie aproape permanent la dispoziție pentru a putea interveni, dacă situația o impune.
,,Dacă mă nimeresc prin apropiere sigur voi fi prezentă și voi participa la o asemenea solicitare, dar când sunt în timpul meu liber, nu știu cum vor proceda. Sunt în timpul meu liber, până la urmă. Nu are cine să mă înlocuiască, sunt singura asistentă medicală comunitară din Urdari și nu are cine să îmi țină locul”, a explicat una dintre participantele la întâlnire. De cele mai multe ori, acolo unde există posibilitatea, asistenții se înțeleg între ei și se pun de acord în privința celui care merge la intervenție. „Eu sunt asistent medical comunitar la Primăria Schela și în afara orelor de program nu am cum să particip. Organele abilitate ne anunță indiferent de oră sau de zi, ni se pune și un mijloc de transport la dispoziție, dar dacă nu sunt disponibil merge asistenta socială. Ea e din comună și merge dacă situația o impune”, a explicat un alt participant la întâlnire.
Primăriile trebuie să mai rezolve și problema spațiilor în care vor duce persoanele care sunt evacuate din locuință după ce li se impune un ordin de restricție. Autoritățile au stabilit ca acolo unde nu există clădiri cu astfel de destinații persoanele respective să fie aduse la Târgu-Jiu. “Prevederea legislativă spune că deținătorul unui centru social are obligația de a primit victima unui act de violență domestică sau persoana față de care s-a impus un ordin de restricție. Asta indiferent de domiciliul persoanei respective. Niciodată agresorul și victima nu vor fi însă în același loc, după ce se dispune emiterea unui ordin de evacuare. Doar unul din cei doi este îndepărtat din locuință. La începutul anului la nivelul IPJ Gorj a fost organizată o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu și ai DGASPC Gorj și s-a convenit ca persoanele care provin din localități unde nu există centre sociale să fie aduse la Târgu-Jiu și găzduite aici în centrele special amenajate”, a menționat comisarul șef Gheorghe Zglobiu, din cadrul IPJ Gorj.
Gelu Ionescu