Ambulanţa Gorj, fără maşini cu asigurare CASCO

384

ambulanta facuta de mineConducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Gorj are în dotare 11 maşini care nu au asigurare CASCO. Şoferii salvărilor sunt cei mai nemulţumiţi, asta deoarece autovehiculele sunt

puse în uz fără a avea asigurări.

SJA Gorj are în dotare 41 de ambulanţe, dintre care 11 nu au asigurare CASCO, şi asta deoarece sunt folosite doar în cazuri de strictă necesitate, când toate celelalte nu sunt disponibile. „Cele unsprezece ambulanţe sunt cinci ACD-uri, destinate pentru oferirea de consultaţii la domiciliu, trei Dacii şi trei IVECO”, a declarat Adriana Gherghe, director medical în cadrul unităţii. Motivul pentru care cele 11 autovehicule nu beneficiază de asigurare de tip CASCO, este acela că banii sunt insuficienţi. „Este bine că putem oferi măcar asigurare obligatorie celor 11 ambulanţe”, a menţionat Gherghe. „Parcul” auto al SJA Gorj este alcătuit din două maşini de tip C, adică dotate cu echipaj medical de urgenţă cu medic, 14 de tip B2, echipaj cu asistenţi medicali, alte 14 A1 care au un singur loc şi 5 de tip A2, care sunt dotate cu 5 locuri. De asemenea, unitatea are în componenţă şi 5 maşini ambulanţă ACD, acestea din urmă nebeneficiind niciuna de asigurare CASCO.
Accidentele sunt rare
Un alt motiv pentru care cele 11 ambulanţe nu au CASCO ar fi acela că rar maşinile SJA Gorj sunt implicate în accidente de circulaţie. „Suntem conştienţi că toate maşinile ar trebui să aibă CASCO, însă bugetul nostru nu ne permite. Este de ajuns, faptul că dotarea maşinilor este foarte scumpă. Din fericire, în prezent, nu avem ambulanţe afectate, toate fiind în stare bună de funcţionare”, a mai spus directorul medical al unităţii.
Ambulanţa distrusă de Manţog, pe butuci
Totuşi, aceasta şi-a amintit că este o maşină de tip B, care nu poate fi folosită, şi rămasă pe „butuci” în urma unui accident produs la sfârşitul anului trecut. Atunci din cauza vitezei excesive, democrat-liberalul Ionel Manţog s-a ciocnit frontal cu o ambulanţă în zona comunei Câlnic. În urma impactului violent, ambulanţa a fost răsturnată, iar şoferul, asistenta, pacientul şi soţia acestuia au fost aruncaţi pe carosabil. „Deocamdată acea ambulanţă nu poate fi folosită, fiind tot în service”, a adăugat Adriana Gherghe.
SJA Gorj va mai fi dotat cu câteva maşini până la sfârşitul acestui an. „Ni s-a promis că până la sfârşitul acestui an, Ministerul Sănătăţii ne va mai da câteva maşini, care să fie dotate pentru asigurarea de urgenţe şi să acţioneze în cazul celor mai grave accidente”, a mai spus directoarea.
Al 13-lea salariu, în aşteptare
Personalul SJA Gorj este format din 206 membri, din care 17 medici (13 la Târgu-Jiu, doi la Târgu-Cărbuneşti, unu la Motru), 67 de asistenţi (30 la Târgu-Jiu, cinci la Bumbeşti-Jiu, şase la Novaci, cinci la Turceni, şapte la Rovinari, şapte la Târgu-Cărbuneşti şi tot atâţia la Motru), trei conducători auto (Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu şi Rovinari), 84 de ambulanţieri (34 în municipiul Târgu-Jiu, şase la Rovinari, şapte la Motru, şapte la Târgu-Cărbuneşti, şapte la Novaci, opt la Turceni, cinci la Bumbeşti-Jiu, doi la Tismana, patru la Mătăsari, şi câte unul la Târgu-Logreşti şi Schela). Totodată, acestora li se mai adaugă şi 35 de angajaţi ca personal auxiliar, dintre care şase sunt dispeceri. Toţi aceşti angajaţi încă îşi mai aşteaptă al 13-lea salariu. „Vom vedea dacă îl vom primi sau nu. Deocamdată, trebuie să avem bani pentru plata salariilor lunare, iar dacă ne dă şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ceva fonduri, este posibil să dăm al 13-lea salariu. Momentan, trebuie să fim mulţumiţi că dăm banii fără probleme în fiecare lună, precum şi bonurile de masă”, a concluzionat Gherghe.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here