Afacerea “plaja din Săcelu”, miliarde în buzunarul lui Condescu

344

Sindicalistul Marin Condescu a făcut, în urmă cu câţiva ani, o tranzacţie imobiliară de zile mari cumpărând şi apoi vânzând foarte avantajos către Compania Naţională a Lignitului Oltenia(n.r. devenită apoi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia) plaja bazei de tratament din Săcelu. Astfel, după ce Regia Autonomă a Lignitului Oltenia şi Centrala Naţională Confederativă a Sindicatelor Miniere din Oltenia, avându-l preşedinte pe Condescu, au cumpărat spaţiului de agrement din Săcelu de la Societatea Comercială de Turism Gorjul SA, în 1996, cu două miliarde şi jumătate de lei, Condescu a ajuns în 2001 să vândă plaja Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia(CNLO) cu aproape 4 miliarde de lei. Trebuie menţionat că tot Compania lui Condescu, în anii respectivi, a încasat bani frumoşi din utilizarea plajei, ca apoi să o vândă către fosta CNLO, cu un miliard şi jumătate mai mult decât au costat cele opt active situate în intravilanul comunei Săcelu, inclusiv terenurile aferente acestora, în suprafaţă de peste 10.300 mp, obiectele de inventar şi dotările aferente acestora.

În februarie1996, Marin Condescu, afaceristul sindical, preşedinte la Centrala Naţională Confederativă a Sindicatelor Miniere din Oltenia, reuşea performanţa de a achiziţiona de la Societatea de Turism Gorjul SA, împreună cu Regia Autonomă a Lignitului Oltenia, condusă la acea vreme de Gavril Baican, plaja Bazei de Tratament din Săcelu, cele patru bazine cu nămol, sulf, iod şi cel de curăţire, vestiarele unităţii, grupurile sanitare, împrejmuirile şi terenurile de 10.332,87 de mp.
Potrivit contractului de vânzare-cumpărare încheiat la acea vreme pentru proprietatea în cauză s-au achitat 2.678.094,462 lei, fără TVA, din care la momentul încheierii acestuia s-au achitat doar 500 de milioane de lei. Diferenţa de bani, potrivit contractului, trebuia achitată până la finalul lui 1997 astfel: “alte 500 de milioane de lei până la data de 17 martie 1996, 150 de milioane de lei până la data de 31 decembrie 1996, 500 de milioane până la data de 15.03 1997, 528 de milioane de lei până pe 31 decembrie 1997.
Banii se achită la termen de către Compania Naţională a Lignitului Oltenia fără ca Marin Condescu să achite vreun leu.

De ce gratis şi nu pe bani
În acelaşi contract se prevede că Centrala Naţională Confederativă a Sindicatelor Miniere din Oltenia, condusă de Condescu, “poate ceda în mod gratuit Regiei Autonome a Lignitului Oltenia activele şi terenurile aferente cumpărate de către acesta prin prezentul contract”. Contractul este autentificat la notar pe 15 februarie 1996. Evident că nu se întâmplă asta, Condescu preferând să ia bani, aproape dublu pentru “proprietatea” în cauză.

Condescu vinde plaja cu aproape 4 miliarde de lei
Cinci ani mai târziu, mai precis în martie 2001, după ce cele peste două miliarde şi jumătate de lei vechi au fost plătite societăţii de turism atât de câtre societatea condusă de Baican cât şi de Centrala Naţională Confederativă a Sindicatelor Miniere din Oltenia, Condescu hotărăşte brusc să vândă plaja cu bazinele, vestiarele şi grupurile sanitare Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, realizată în 1997 prin schimbarea denumirii Regiei Autonome a Lignitului Oltenia. De altfel noul CNLO era condus tot de Baican.
Mai precis se face o tranzacţie între foştii cumpărători din 1996, acum unul devenind vânzător şi altul cumpărător.

Bani făcuţi în nouă luni
Vânzarea se face cu un preţ mai mare decât s-a achiziţionat totul în 1996, asta deşi în ultimii cinci ani Centrala Sindicală a încasat bani din utilizarea plajei. Astfel, tranzacţia se face pentru 3.977.000.000, fără TVA, cele aproape patru miliarde urmând să fie achitate de CNLO către Centrala Naţională Confederativă a Sindicatelor Miniere din România lui Condescu, în tranşe, până la data de 30 decembrie 2001, adică în nouă luni de zile.
Printr-un act adiţional la contractul în cauză preţul de vânzare se reduce cu 36 de milioane de lei vechi, pe o aşa-zisă negociere făcută de Condescu cu Baican. În martie 2001, contractul se autentifică la notar, iar la finalul anului banii intră în conturile Centralei lui Condescu.

Creţan critică “afacerea Săcelu”
Liderul Federaţiei Naţionale a Muncii(FNM), Constantin Creţan, critică felul în care Condescu a vândut la supra preţ plaja din Săcelu, încheind o adevărată afacere imobiliară cu CNLO, prin Gavril Baican, până în 2012 preşedintele Consiliului de Administraţie al SNLO, acum director executiv al Asociaţiei Patronale Miniere din România-PATROMIN. De altfel, Baican este şi a fost abonat şi el pentru PATROMIN la banii oferiţi anual de societăţile de stat din minerit şi energie din Gorj către sindicate şi asociaţiile patronale. Dacă Condescu încasa 3 milioane de euro anual, adică cei 6,8 la mie de la unităţile miniere şi energetice de stat din Gorj, şi Patromin lua măcar un miliard anual de la acestea.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here