Aerul condiţionat, bun sau rău ?

535

aer conditionat1Temperatura de afară a devenit din ce în ce mai greu de suportat. Tot mai multe persoane apelează la aerul condiţionat.

În acelaşi timp trebuie să ne gândim şi la faptul că folosit necorespunzător, aparatul de aer condiţionat poate produce probleme organismului.

Astfel, medicii spun că aparatul de aer condiţionat poate produce multiple afecţiuni cum ar fi: paralizie facială, dureri de cap sau dentare.

Tot aerul condiţionat este răspunzător şi de îmbolnăvirile de amigdalită şi rinită, caracterizată prin strănut, nas înfundat sau prurit nazal. Şi infecţiile dentare se agravează în momentul folosirii aerului rece.

Nepermisă, trecerea bruscă de la cald la rece

aer condutionatSpecialiştii avertizează că o trecere de la temperaturi mari la temperaturi mai scăzute în interior poate provoca pareze. Se pot produce infecţii respiratorii dacă aparatul de aer condiţionat nu a fost, în prealabil, curăţat. Filtrele acestuia trebuie spălate cu apă şi săpun de cel puţin două ori pe an. Există aparate cu filtre sub formă de saci, în acest caz filtrele se înlocuiesc. Un lucru important ar fi acela, ca aerul condiţionat să fie reglat la o temperatură moderată. Aerul condiţionat poate produce tuse uscată, care poate persista foarte mult timp. Medicii recomandă ca temperatura aparatului de aer condiţionat să nu scadă sub 22 de grade Celsius, iar diferenţa de temperatură dintre aerul de afara şi cel din interior să nu depăşească 5 grade Celsius. Se recomandă ca în timpul nopţii să nu lăsăm aparatele de aer condiţionat să funcţioneze. De asemenea nu este recomandat să se instaleze aparate de aer condiţionat în dormitorul copiilor. Se poate instala în hol, astfel încât aerul condiţionat să nu vină direct în contact cu persoanele şi astfel să fie distribui şi în camere.

Atenţie, la aerul condiţionat din maşină !

Aerul condiţionat nu îl găsim doar în casele oamenilor sau în general în imobile, se găseşte şi în maşini. Medicii nu interzic utilizarea paratului de aer condiţionat în maşină, dar specifică faptul că nu trebuie să fie la o temperatură foarte scăzută faţă de cea de afară. E adevărat că astfel pasagerii şi şoferii vor beneficia de mai mult confort, dar pe de altă parte scade imunitatea sistemului respirator.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here