Adio subvenţii la încălzire pentru motreni

469

subventiiGuvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Pentru sezonul de iarnă 2011 – 2012, va fi eliminată subvenţia acordată nediferenţiat şi va creşte valoarea ajutoarelor de încălzire alocate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) la 345 de milioane de lei.

Monica Podaru, directoarea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj, spune că în urma noii ordonanţe vor fi afectaţi cetăţenii municipiului Motru racordaţi la sistemul de încălzire public. “Din câte ştiu, la noi în judeţ, doar la Motru este un sistem centralizat şi cei de acolo vor avea de suferit. Pentru că dacă până acum primăria le acorda subvenţii lunare la încălzire, acest lucru cel mai sigur se taie prin noua ordonanţă. Nu ştim ce sume se subvenţionau la Motru pe fiecare familie sau apartament deoarece Primăria municipiului se ocupa şi noi le decontam sumele totale. Prin noua ordonanţă s-a umblat şi la plafoanele pentru ajutoarele de încălzire care au crescut. O noutate adusă este că va fi nevoie să se execute în cazul a 60% dintre beneficiarii de ajutoare la încălzire anchete sociale”, a declarat şefa AJPS Gorj.

Ajutoare la căldură, modificate

Ajutoarele de încălzire vor fi acordate din acest an de către Ministerul Muncii după aceleaşi criterii de până acum, în funcţie de veniturile populaţiei. Ordonanţa adoptată acum două zile prevede ridicarea plafonului prin adăugarea unei noi categorii de beneficiari şi anume a celor cu venituri între 615 şi 786 lei/persoană/lună. În acest fel, va creşte numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire la nivel naţional de la 200.000 la 320.000 de persoane, iar în judeţul nostru cu alte câteva mii, urmând ca mai mulţi gorjeni să aibă parte de ajutoare la încălzire. De asemenea, tot la acest capitol, va creşte plafonul maxim pentru acordarea de ajutoare de încălzire pentru persoanele singure, la 1.082 lei/persoană. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse între 786 lei şi 1.082 lei vor beneficia de o compensare de 10%. De asemenea, în ceea ce priveşte subvenţia acordată de către autorităţile locale, aceasta se poate situa între 0 şi 63%. Totodată, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termică, din bugetele locale, în proporţie de cel puţin 10% din maximul compensării procentuale. Totodată, în funcţie de resursele proprii, primăriile din judeţul Gorj pot aproba, prin hotărârea consiliului local, ajutoare pentru energia termică peste tranşele şi procentele stabilite de Guvern.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here