Numărul dozelor de vaccin antigripal a fost suplimentat

690

Ministerul Sănătății (MS) a suplimentat cu încă 143.000 numărul dozelor de vaccin antigripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă, în perioadele reci și cu fluctuații de temperatură.  La nivelul județului Gorj au sosit încă 4.000 de doze de vaccin antigripal, aceasta fiind cea de-a treia tranșă.

Pentru sezonul 2015 — 2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut.
Campania de imunizare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 a debutat cu succes în judeţul nostru. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, la mijlocul lunii octombrie, prima tranşă de vaccinuri antigripale, respectiv 3.030 de doze. În prima săptămână a lunii noiembrie, alte 2.000 de doze au ajuns în judeţul nostru, ele fiind deja distribuite în teritoriu. La sfârșitul lunii decembrie, DSP Gorj a primit cea de-a treia tranșă de vaccinuri, respectiv 4.000 de doze. Aproximativ cinci mii de gorjeni au fost imunizați împotriva gripei, de la începutul campaniei, până în prezent.
Specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă.

Vaccinare gratuită pentru anumite categorii de persoane
Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.
Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire — cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. Ministerul Sănătăţii reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Recomandările specialiștilor
Măsurile de igienă personală, precum: spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii și, în special, prin gripă. De asemenea, medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție sau spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.
Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febra sau semn de boală respiratorie acută.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.