Pasiunile unui fost cenaclist din Sadu – Gogă Nicolcioiu-Nixon graficianul, șahistul și omul cu mai multe meserii!

570

Se numește Gheorghe Nicolcioiu, are 75 de ani bătuți pe muchie, și n-am idee de ce și-a adăugat la semnătură pseudonimul Nixon. Probabil din admirație pentru fostul președinte al SUA, Richard Nixon. Dar cine este el?

De loc din Peștișani, a lucrat cea mai mare parte a vieții dinainte de pensionare la Sadu. Mai precis la Uzinele Sadu, unde se produceau și frigiderele FRAM. Chit că sub munte și pe șest se mai fabrica și altceva. De altfel, de la el știu că inițialele de la frigidere însemnau Fabrica Română de Armament și Muniție.
img212Retras cu soția la casa părintească din Peștișani, doamna Marioara, își omoară timpul cu mai vechile lui pasiuni. Ca fost membru al Cenaclului literar „Ion Minulescu”, al cărui lider era poetul și colaboratorul de marcă al Gorjeanului – I.D. SICORE (în fapt, un alt pseudonim!), și Gheorghe Nicolcioiu-Nixon continuă să scrie poezie.
Aproape zilnic joacă șah, practic neavând un adversar de talia domniei sale în localitatea Peștișani. Și totuși, acela care susține că are mai multe meserii, cel alintat Gogă, îşi dedică nopțile de nesomn desenului, fiind un grafician autodidact și valoros. Cum provine dintr-o familie cu opt frați, iar de mic a rămas orfan de tatăl său Gheorghe Nicolcioiu, unul dintre morarii satului dezmoștenit de comuniști de propria moară, lui Gogă nu i-a fost ușor în viață.
img213Vă dați seama ce artist plastic ar fi devenit dacă timpurile erau altfel și făcea școală în domeniul artistic? Atâta a putut mama sa, Moașa Smaranda, cum îi ziceau și aceia care nu fuseseră moșiți de răposata renumită pentru bunătatea și generozitatea ei. O vreme, cât a funcționat Clubul pensionarilor din Peștișani, a fost un fel de director al Clubului. Unde, pe pereți are și acum, deși clubul este sub cheie, adică desființat, o Expoziție de grafică permanentă.
Pe lângă memoria sa fenomenală în domeniul aforismelor și epigramelor, Gogă Nicolcioiu-Nixon oferă amicilor originale sau xeroxuri după lucrările sale de grafică. Din acest punct de vedere fiind, la rândul său, un generos. Ca mai toți artiștii. Și eu am primit în dar mai multe, încât le voi selecta pentru o viitoare expoziție ce am de gând să i-o organizez. Pentru că merită.
img214Deocamdată, fiind el ba hâtru ba satiric vă voi oferi spre deliciu un portret absolut fabulos. Ce poate fi privit într-un fel, așa cum arată „Noua angajată” și dacă-l întoarcem aveți portretul aceleiași persoane „Înainte de pensionare”. Cu talentu-i de desenator tehnic, precum un arhitect a imaginat Casa Muzeu “C. Brâncuși“. dar și portretul actorului, regizorului de teatru și de film Horațiu Mălăele, care-a fost adus de un bun amic al său – omul de afaceri Vasile Brâncuși, de loc tot din Peștișani – să susțină un recital îndelung aplaudat în Sala de festivități a Școlii Generale Peștișani chiar în acest an de grație 2015.
Chiar dacă atunci când se supără pe mine îmi zice: “De ce m-ai adus de la Bumbești, dacă nu mă iubești!”
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here