Omagiu Poetului Nicolae Diaconu

673

Casa orășenească de cultură din Țicleni a găzduit, de curând, sărbătoarea anuală, devenită deja tradițională, de omagiere a Poetului Nicolae Diaconu, la care au participat invitați de la Tg. Jiu, printre care poeții: Adrian Frățilă, Viorel Gârbaciu și Spiridon Popescu, precum și scriitori din localitate, cum ar fi domnul jurist Ion Ungureanu și profesorii Constantin Ungureanu, Constantin Șofei și Valentin Ciurea.

Familia prestigiosului scriitor omagiat, în frunte cu distinsa d-nă Victorița Diaconu, ca și familia profesorilor Lenuța și Gheorghiță Pârvulete, împreună cu organizatorii manifestării, d-na Negreanu Cristina și d-nele bibliotecare Adriana Vârdarie și Elena Mărgineanu au fost gazde primitoare care au asigurat derularea unui program interesant care a cuprins amintiri emoționante, cu și despre scriitorul «Nae» Diaconu, depănate prin întâmplări din anii activității sale, prezentarea unor fragmente din interviurile acordate de către scriitor de-a lungul timpului.

“Să nu-l uităm, cât timp facem umbră acestui pământ”
Cum era de așteptat, cel mai “vocal” și mai gălăgios dintre participanți s-a dovedit Spiridon Popescu, cel care a depănat unele întâmplări cu haz și a spus: “Dacă e să ne Fotografie0405aducem aminte de «Nae» Diaconu, pot spune că a ajuns la «Columna» prin 1970, când se vehicula numele lui, fiindcă el publica pe la «Echinox» și când venea pe la Tg. Jiu, era sărbătoare! Cu Nicolae Diaconu s-a început publicarea de cărți de către gorjeni. Avea un spirit fantastic al prieteniei și al dreptății! Cu toate acestea, o vreme nu ne-am înțeles, dar întotdeauna ne respectam literatura pe care o promovam, iar eu nu l-am invidiat că scrie mai bine decât mine, dar l-am invidiat, în schimb, că avea o nevastă mai frumoasă ca a mea! Era un poet talentat, prieten cu Marin Sorescu și cu famlia sa, un om care nu-i plăcea să bea vin decât cu…Pelin, un altruist care-și ajuta semenii, un tip hâtru, «stil» Creangă, iar Victorița este una dintre marile lui «victorii»! Numai la Ștefan Aug. Doinaș am aflat versuri «distilate» ca la «Nae» Diaconu! Să nu-l uităm, cât timp facem umbră acestui pământ! Oricât de drastici am fi, nu-l putem scoate pe Nicolae Diaconu din cultura gorjeană, de aceea, eu îl propun cetățean de onoare al orașului Tg. Jiu”!

“Nicolae Diaconu e un deschizător de drum în cultura gorjeană”
Prin cuvinte cumpănite și alese cu atenție, poetul și omul de cultură Viorel Gârbaciu a spus: “Nicolae Diaconu e un deschizător de drum în cultura gorjeană și a racordat literatura Gorjului la spiritul național! Nu găsesc îndeajuns cuvintele care să exprime gândurile mele, pentru că Nicolae Diaconu era un «soi de Badea Cârțan» în cultură, mai ales că a înnoit, alături de Ion Cănăvoiu, anumite mijloace de exprimare ale poeziei gorjene. Pot recunoaște că între noi a intervenit și «drăcușorul» politic, dar și unii neprieteni care au făcut ca după luni bune, de legături apropiate, să ne despărțim puțin! Desigur, putem vorbi de o dimensiune istorică a omului acestuia care a emanat Fotografie0408cultură, iar imaginea sa, nu o pot detașa de «tașca» pe care o purta în spate și prin care răspândea cultură în școli și în alte instituții! Să nu uităm că a fost un luptător într-un «război» care s-a numit «Afacerea Brâncuși», manifestând un «fler» deosebit, pentru a dovedi de partea cui era dreptatea, iar cunoscuta Revistă «Brâncuși», prin munca lui «Nae» Diaconu a devenit națională și chiar europeană”!

“Nicolae Diaconu este omul care mi-a luminat viața și destinul”
Poetul Adrian Frățilă a apreciat faptul că Nicolae Diaconu i-a făcut «intrarea» în debutul său editorial, iar “azi, am venit aici și pentru că «Nae» a fost un altruist și un om de o generozitate extraordinară”!
Domnul jurist Ion Ungureanu a evocat unele «întâmplări» din copilăria lui Nicolae Diaconu, prin care acesta manifesta un anumit simț al dreptății, apreciind faptul că: “A fost înzestrat de Dumnezeu cu mult caracter și cu multă minte”, iar profesorii Constantin Ungureanu și Constantin Șofei au apreciat sprijinul acordat de către Nicolae Diaconu unor tinere talente din Liceul Țicleni, tocmai pentru a confirma faptul că “materialul se duce, dar spiritul rămâne”!
În încheierea manifestării, d-na Victorița Diaconu, soția poetului Nicolae Diaconu, a mărturist copleșită de emoție: “Mi-ați făcut, azi, o mare bucurie, și pot spune că am avut mare noroc de a fi soția lui Nicolae Diaconu, cunoscând unele personalități ale literaturii, ale culturii. Organizăm anual această activitate, pentru a păstra vie amintirea lui, ca om de cultură! Pot spune că este omul care mi-a luminat viața și destinul, alături de care mi-am aflat locul în societate”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here