Noi acte de identitate pentru târgujienii întorşi acasă de peste hotare

360

Nu doar Serviciul de Paşapoarte a fost luat cu asalt în ultima vreme de către gorjenii care lucrează în străinătate şi au revenit în ţară pentru petrecerea concediului, ci şi unităţile din subordinea primăriilor care eliberează acte de identitate. În această lună, avalanşă de cereri pentru eliberarea buletinelor se înregistrează la Direcţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu.

Nu mai puţin de 8.745 de persoane din municipiul Târgu-Jiu şi cele 11 comune arondate Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor au solicitat în primele şapte luni ale acestui an eliberarea de cărţi de identitate, fie că vorbim despre acte definitive ori provizorii. Luna august a fost una destul de aglomerată, deoarece mulţi târgujieni care lucrează în străinătate s-au întors acasă în concediu, astfel că mai bine de 1.200 de persoane au solicitat în ultimele săptămâni reînnoirea buletinelor. “Aşa cum bine se ştie luna august este luna concediilor pentru cei care lucrează în afara graniţelor ţării. De la începutul lunii curente şi până în prezent, am primit 1.250 de noi solicitări pentru reînnoirea cărţilor de identitate”, a declarat Laurenţiu Dan, directorul executiv al DPCLEP Târgu-Jiu.

2.508 de oameni nu au buletine
Deşi numărul celor care au cerut înnoirea actelor a fost unul mare, la ora actuală, în evidenţele instituţiei mai există 2.500 de persoane care trebuie să fie puse în legalitate. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu au organizat activităţi pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea buletinelor în termenele prevăzute de lege. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, s-au efectuat 39 de acţiuni cu ajutorul camerei mobile fiind puse în legalitate 48 de persoane şi 55 de controale la unităţile sanitare şi de protecţie socială fiind puse astfel în legalitate alte 102 persoane. La ora actuală, avem un număr de 2.508 persoane nepuse în legalitate ori cu actele expirate, din care restanţele justificate sunt doar în număr de 570.
Pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenele prevăzute de lege, reprezentanţii instituţiei au tipărit şi înaintat un număr de 1.451 de invitaţii nominale pentru persoanele cărora le-au expirat buletinele fie în ultima parte a anului trecut, fie în primul semestru al anului curent, sau care nu au fost puse în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani.

dan laurentiu insPreţul unui buletin – 12 lei
Din punct de vedere legal, cetăţenii trebuie să ştie că sunt obligaţi să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, dar nu mai puţin de 15 zile. Preţul unui act de identitate cu caracter definitiv este de 7 lei, iar pentru cărţile provizorii contravaloarea este de 1 leu. Acestor tarife li se adaugă şi taxa de timbru în valoare de 5 lei.

Mii de alte acte, eliberate
Şeful DPCLEP Târgu-Jiu a mai declarat, ieri, faptul că în perioada 1 ianuarie-1 august a.c., pe linie de Stare Civilă, s-au derulat următoarele activităţi: 620 de acte de naştere în dublu exemplar au fost înregistrate, 304 documente de căsătorie, 462 de acte de deces. De asemenea, au fost eliberate 399 de certificate de căsătorie, alte 1.754 de naştere şi 700 de deces, înscrierea menţiunilor la un număr de 49 de documente reprezentând dosare de schimbare nume pe cale administrativă soluţionate, sentinţă civilă de stabilire filiaţie şi încuviinţare nume înscrisă în actele de stare civilă, declaraţii de recunoaştere paternitate, sentinţe judecătoreşti de tăgadă paternitate. De asemenea, în primele şapte luni, s-au transcris un număr de 48 de documente de stare civilă încheiate în străinătate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here