Ceaiuri care te scapă de răceală

4047

Răceala nu este decât o viroză respiratorie (viroza este o infecţie determinată de un virus). Ea se face simţită abia la 2-3 zile după ce s-a instalat în organism, şi simptomele au o durată de la 2 până la 14 zile, deşi statisticile arată că peste două treimi din bolnavi se vindecă în cel mult o săptămână. Răceala poate fi tratată şi cu ajutorul ceaiurilor.

Cele mai indicate infuzii de plante folosite în cazul răcelii sunt:
Ceaiul de tei are efect de calmare
O infuzie caldă de tei are efecte diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. Astfel, răceala sau gripa deja instalate pot fi înlăturate mai uşor. Mai mult, calmează şi relaxează. Pentru prepararea infuziei se foloseşte o lingură de flori la o cană de apă. Se beau trei căni de ceai pe zi în caz de indigestie, stres, dureri de cap, anxietate.
Ceaiul verde grăbeşte vindecarea
Numai bun de savurat, ceaiul verde nu ajută doar la topirea grăsimilor. Datorită antioxidanţilor conţinuţi, ceaiul verde grăbeşte recuperarea după o răceală sau gripă, previne apariţia reacţiilor alergice.
Pătlagina ne scapă de tuse
Dacă afecţiunea a apărut deja, atunci trebuie să folosim antitusive, cum ar fi: nalba-mare, potbalul, pătlagina. Putem să le preparăm ca şi infuzii, folosind o lingură de frunze de plantă, la o cană de apă clocotită. Se îndulceşte şi se beau 2 căni treptat în cursul unei zile. Plantele pot fi folosite separat sau un amestec în părţi egale.
Cimbrul şi cimbrişorul sunt iarăşi două plante extrem de benefice în cazul răcelilor şi gripei. Se folosesc sub formă de ceaiuri şi infuzii. Thimolul, substanţa activă conţinută de cimbrişor, acţionează ca un antiseptic natural, fiind de ajutor împotriva viruşilor. Pentru stările febrile, asociate uneori cu tuse, se recomandă ceaiurile de flori de soc, măceşe sau ciuboţica cucului, ultima plantă, prin substanţele active conţinute, având efect de decongestionare şi eliberare a căilor respiratorii.
Ceaiul de maghiran pentru eliminarea toxinelor
Pentru a alunga răceala, ai nevoie de un organism puternic şi detoxifiat. Infuzia de maghiran se prepară astfel: la o cană de apă clocotită se pun între o linguriţă şi jumătate şi patru linguriţe de pulbere de maghiran. Se lasă vasul acoperit 15-20 de minute, după care se strecoară. Îndulcit cu miere, ceaiul se bea întotdeauna cald.
Ceai de soc pentru răguşeală
Infuzia de prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 5 minute şi se bea cald, câte 2 căni zilnic, timp de 10-12 zile sau mai mult, până la dispariţia răguşelii.
Ceaiul de mere pentru febră
Dacă vă simţiţi rău din cauza răcelii, preparaţi un ceai calmant din cojile uscate de mere. Acesta alungă eficient febra şi aduce somnul.
Ceaiul de busuioc pentru energizare
Administrat tot sub formă de ceai cald cu miere, busuiocul revitalizează rapid organismul şi ne înviorează, ajutându-ne să stopăm viroza. Se bea cald, înghiţind lent şi lăsându-l să alunece pe gât, abţinându-ne să mâncăm în timpul tratamentului. O doză de soc constă în 6-7 căni cu infuzie de busuioc îndulcit cu miere, băute la intervale de 15-30 de minute una de alta.

Ca reguli complementare, atunci când ne tratăm cu aceste ceaiuri şi infuzii din plante, trebuie să reţinem:
– ceaiurile nu se vor bea nici reci, dar nici fierbinţi; vor fi calde atât cât să le putem suporta;
– se vor folosi proaspete, imediat după ce au fost pregătite; substanţele active din plante îşi pierd efectul la scurt timp după preparare;
– nu se vor bea mai mult de 3 căni de ceai pe zi, iar cura/tratamentul cu ceaiuri nu va dura mai mult de 2 săptămâni;
– nu se vor neglija tratamentele medicamentoase prescrise de medic, acestea fiind primele care trebuie luate, în cazul în care au fost deja prescrise.
– ceaiul trebuie să fie îndulcit cu miere şi să conţină şi lămâie.
Lămâia este cunoscută pentru faptul că ajută la tratarea rapidă a răcelii sau gripei, datorită conţinutului său foarte bogat în vitamina C. Medicii spun că această vitamină luptă cu orice fel de infecţii, deoarece ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. Organismul nostru nu poate face rezerve de vitamina C, de aceea se impune un aport zilnic cât mai substanţial, mai ales în această perioadă a anului.
Mierea de albine are o acţiune antibacteriană şi este un calmant excelent pentru gât, atunci când sunteţi răguşit sau aveţi dureri. Fie că vă turnaţi 1-2 linguriţe de miere pe gât sau vă îndulciţi ceaiul cu ea, acest „balsam” vă „limpezeşte” vocea.
Ceaiul cu lămâie şi miere îl puteţi bea nu numai atunci când prezentaţi stări febrile, dar şi în perioadele solicitante.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here