Cum tratăm varicele

604

variceleVaricele sunt problemele cele mai frecvente ale venelor. Acestea apar de regulă la membrele inferioare. Pe lângă faptul că varicele pot crea şi senzaţia de oboseală, ele devin şi dureroase.

Dacă problema se agravează, varicele se pot rupe, provocând vânătăi sau chiar plăgi deschise, ulceraţii care mai departe se pot infecta. Varicele sunt afecţiuni care apar şi la femei dar şi la bărbaţi. Sunt şi persoane tinere care au varice, dar ele apar în general odată cu înaintarea în vârstă.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariţiei varicelor, mai precis nu este înţeles mecanismul de apariţie al acestora. Dar, se cunoaşte faptul că, varicele pornesc de la proasta funcţionare ale valvelor venoase, care nu mai opresc aşa cum ar trebui sângele ce tinde să coboare.

Deşi nu se cunoaşte exact mecanismul de apariţie al varicelor, însă factorii de risc au putut fi descoperiţi. Referindu-ne la aceşti factori de risc, iată câteva sfaturi utile care vă vor fi de folos pentru diminuarea riscului de apariţie a varicelor:

– faceţi mişcare cât mai des, fiind mai atenţi asupra membrelor inferioare. Mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicletă, înotul, aerobicul sunt activităţi ce le puteţi încerca, pentru a preveni varicele. Atenţie: sporturile de forţă, practicate la intensitate maximă, vor accentua mai mult varicele, agravându-le.

– nu staţi pe scaun ore în şir fără a vă ridica din când în când. Dar şi statul în picioare mult timp creşte riscul de apariţie a varicelor.

– păstraţi-vă masa corporală în limite normale şi astfel nu vă veţi confrunta cu apariţia varicelor;

– evitaţi pantalonii, ciorapii sau cizmele prea strâmte;

– nu staţi cu picioarele la căldură prea mare: epilarea cu ceară, soarele puternic, băile prea calde, sauna care creşte riscul de apariţie a varicelor;

– când dormiţi staţi cu picioarele la acelaşi nivel cu trunchiul (sau mai sus de trunchi este şi mai bine pentru picioare, dar astfel pot apărea probleme de genul accidentului vascular cerebral).

– când vă aflaţi la duş, alternaţi jeturile de apă caldă cu apă rece, la nivelul picioarelor. Dar trebuie să ştiţi că apa nu trebuie să fie nici foarte fierbinte dar nici foarte rece.

Varicele se pot trata şi mai bine (medicamentos, cu ajutorul injecţiilor, laserului sau chirurgical), dar trebuie mai bine să prevenim cauza decât să o tratăm!

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here