Bronşita, combătută natural

540

bronsitaTuşeşti, respiri cu dificultate şi nu mai scapi de durerea apăsătoare din piept. Aplică anumite tratamente care micşorează disconfortul şi ajută corpul să se vindece. Credeai că răceala a luat sfârşit, dar tusea a devenit mai pronunţată?

Bronşita se instalează după o răceală sau gripă, când corpul a pierdut din rezistenţă, iar plămânii sunt puţin iritaţi. Bronşita are drept cauză inflamarea căilor aeriene care duc aerul către plămâni. Astfel are loc tusea, însoţită sau nu de expectoraţie şi respiraţie greoaie. Bronşita acută, se vindecă în 2-3 săptămâni. Bronşita cronică persistă mai mult timp, cel puţin doi ani, fumătorii fiind cei mai afectaţi. Orice persoană cu imunitate scăzută sau cu o iritaţie cronică a plămânilor, mai ales datorită expunerii la fum de ţigară sau alte gaze toxice, poate face bronşită. Persoanele astmatice, alergice sau suferinde de o altă boală cronică a inimii sau a plămânilor şi la care s-a instalat bronşita acută, trebuie să meargă imediat la medic.

Consumă ceaiuri expectorante!

Ciuboţica-cucului, violeta, coada-calului, lemnul-dulce, pătlagina, tătăneasa, cimbrişorul, teiul, nalba-mare, trifoiul-roşu, lumânărica, salvia, socul, eucaliptul sunt plante care se folosesc ca infuzie şi din care se consumă 3, 4căni pe zi.

Se face o infuzie de pătlagină dintr-o lingură de frunze la o cană de apă. Se vor bea trei căni pe zi.

Decocturi pentru înlăturarea mucozităţilor

Decoct din hrean. Se fierbe rădăcina de hrean în apă. Se consuma o cană pe zi, înainte de culcare.

Decoctul de mere. Se taie un măr şi jumătate cu coajă în felii subţiri şi se fierbe într-o jumătate de litru de apă, 20 de minute. Se bea o cană înainte de culcare.

Morcovi, ţelină şi varză. Se pregăteşte un decoct din morcovi, ţelină şi o frunză de varză. Toate acestea se pun într-un litru de apă şi se fierb 15 minute. Se bea îndulcit cu miere pe parcursul unei zile. Tratamentul se va urma până la vindecare.

Sfaturi de calmare a căilor respiratorii

Se va consuma o cană de lapte cald în care se va pune câteva picături de suc de usturoi sau câteva frunze de pătrunjel.

Sirop din ridiche neagră. Se curăţă o ridiche de coajă şi se porţionează în felii subţiri care se pun într-un bol cu miere. Se ţin acolo o zi întreagă după care se separă siropul. Se consumă câteva linguri pe zi, 3 zile la rând. Dacă e nevoie după o zi de pauză, se poate relua tratamentul.

Cataplasme calde cu seminţe sau făină de muştar. La o cană de făină se pune apă caldă până ce se formează o pastă. Se pune într-un tifon şi se aplică pe torace, cât de fierbinte se poate. Compresele cu oţet sunt, de asemenea, foarte bune.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here