Spre o nouă echipă a Pandurilor

466

Pandurii se străduiește în acest final de campionat să obțină măcar biletele pentru o continuare a prezenței în primul eșalon, viitorul echipei depinzând în mare măsură de rezultatele ultimelor partide ce se vor mai desfășura în acest sezon.

Un număr mare de jucători din lotul cu care Pandurii evoluează în acest moment nu se vor mai regăsi pe lista celor care vor începe și viitorul sezon în tricoul gorjenilor. Nu mai puțin de 15 jucători au acum contracte a cărei scadență este în această vară, însă pentru unii dintre aceștia există posibilitatea ca în cazul în care clubul dorește acest lucru, înțelegerea să fie prelungită. Stanca, Mingote, Cordoș, Erico, Christou, Pleașcă, Ungurușan, Pintilii, Nistor, Brata, Eric, Răduț, Shalaj, Roman și Matulevicius au astfel de contracte, a căror scadență se apropie cu pași vertiginoși, în cazurile lui Roman, Răduț și Erico se pare că oficialii Pandurilor ar fi luat deja decizia de a-i păstra, fiindu-le activate opțiunile de prelungire a contractelor. Pentru restul jucătorilor, următoarele etape se pot dovedi decisive.

Contracte de siguranță
Pentru a nu se mai “frige” semnând pe durată lungă cu jucători care ar putea să nu convingă și să devină astfel pietre de moară pentru bugetul echipei, conducerea Pandurilor a ales metoda semnării unor contracte cu o perioadă de un an sau chiar mai mici, dar cu posibilitatea activării unei clauze de prelungire în cazul în care jucătorul în cauză ar da randamentul scontat sau s-ar putea observa la acesta un progres care să dea certitudinea unei evoluții ascendente în viitor. Shalaj, Cordoș, Răduț, Erico, dar și Roman sunt jucătorii pentru care Pandurii a activat deja o astfel de clauză sau are posibilitatea de a o face în perioada imediat următoare dacă se consideră că ei ar putea ajuta echipa gorjeană și în sezonul 2015-2016.
Tot un contract de acest gen, însă cu o “asigurare” de ambele părți, este și cel al lui Eric, jucător care a semnat la revenirea la Târgu-Jiu doar pentru acest retur. Pandurii și-a luat în acest fel o marjă de siguranță gândind probabil și la faptul că jucătorul brazilian revine după o accidentare gravă și ar putea să nu mai revină la forma pe care a avut-o în momentul plecării sale la arabi, în vreme ce Eric a ales varianta unui contract scurt cu gândul că ar putea reveni foarte rapid în formă și odată cu aceasta ar putea să apară noi oferte tentante cărora să le dea curs, un element important în această ecuație fiind și vârsta jucătorului, aflat undeva spre finalul carierei, un moment în care fiecare jucător se gândește foarte atent și la echilibrul financiar pe care l-ar putea asigura familiei în momentul în care va încheia cariera de jucător.

Trei împrumutați
Pandurii a ales în acest an, pentru a-și forma un lot puternic, și la varianta aducerii sub formă de împrumut a unor jucători care au mai evoluat în tricoul gorjenilor. Dan Nistor este unul dintre acești jucători, el fiind pentru a doua oară împrumutat de Evian la Pandurii după ce mijlocașul originar din Rucăr a jucat sub aceeași formă la Târgu-Jiu și în returul campionatului precedent. Din retur, lângă Nistor a revenit la Pandurii și Mihai Pintilii, care după transferurile la Steaua și Al Hilal, în momentul în care formația arabă a ales să transfere un alt stranier la echipă a decis să revină în țară alegând Pandurii. La finele acestui sezon, atât Nistor cât și Pintilii se vor întoarce la echipele ce îi au sub contract, iar acestea vor decide soarta lor pentru sezonul următor. Este extrem de greu de crezut că vreunul dintre aceștia va mai juca la echipele ce îi dețin, însă nici continuarea la Pandurii nu este foarte sigură. Evoluțiile lui Dan Nistor au fost inconstante în prima parte a sezonului, au căpătat ceva mai multă consistență pe final de tur şi început de retur, însă este încă departe de a fi acel jucător determinant pe care toată lumea îl așteaptă încă. Nici Pintilii nu și-a pus prea mult amprenta asupra jocului Pandurilor, însă în acest caz este vorba de accidentările ce nu i-au dat pace închizătorului devenit titular cert și la echipa națională. El este accidentat și în acest moment, are șanse mici de a mai juca în acest sezon, iar Steaua pare a fi prima opțiune și pentru jucător în ceea ce privește sezonul 2015-2016.

Puțini au șanse de a continua
Stanca, Mingote, Ungurușan, Christou, Pleașcă, Brata și Matulevicius se află și ei la final de contract, dar cu situații diferite. Cei doi portari au devenit varianta a doua și a treia după ce în trecut formația gorjeană începea cu ei. În cazul lor, vârsta este un element determinant. În plus, Pandurii mai are doi portari buni, pe Gliwa, care a devenit în ultimele etape titularul echipei, dar și pe David Lazar, care este împrumutat la Botoșani în acest sezon. Christou a fost depistat cu probleme serioase la inimă, acordul medicilor nu a mai sosit, iar cariera fundașului cipriot s-ar putea încheia aici. Cu șanse minime de a continua la Târgu-Jiu se înscrie pe listă și Ciprian Brata, jucător care nu a reușit să convingă la Pandurii, deși a avut suficiente șanse din partea antrenorilor cu care a lucrat la echipa gorjeană, Ionuț Badea, Petre Grigoraș, Cristi Pustai sau Edi Iordănescu. Un caz aparte este ce al lui Marian Pleașcă, oarecum naturalizat gorjean după ce a fost crescut practic la echipa a doua și promovat până la nivelul debutului la prima reprezentativă. Fundașul dreapta a trecut prin momente dramatice ale carierei având deja la activ două accidentări grave. Și acum se află într-un astfel de moment, el fiind în perioada de refacere după o operație suferită la genunchi. Contractul său expiră în vară și o nouă ofertă de la Pandurii nu este încă certă. Probleme datorate accidentărilor acuză și Matulevicius, atacant pe care Pandurii l-ar fi dorit vândut în iarnă, când gorjenii puteau obține ceva pe el, acum șansele ca el să părăsească echipa gratis fiind foarte mari. Paradoxal, doar problemele medicale ar putea să-l mai țină la Târgu-Jiu pe cel care în anii în care a evoluat la Pandurii a devenit și titular cert în naționala Lituaniei.

Remaniere
Într-un sezon în care Pandurii a dezamăgit chiar dacă la nivelul lotului și a numelor jucătorilor aflați sub contract pretențiile se ridicau chiar la o prezență între primele cinci în campionat, există tot mai multe voci care cer o remaniere din temelii a lotului de jucători. Argumentația are la bază faptul că există posibilitatea ca acest lot să-și fi consumat deja momentele maxime, iar în această formulă să nu mai existe dorința necesară unor noi performanțe.
Pe de altă parte, lotul Pandurilor va arăta diferit în sezonul următor și în funcție de locul pe care gorjenii îl vor ocupa la finele acestei stagiuni. În cazul unei retrogradări, foarte puțini vor fi păstrați la Târgu-Jiu, în vreme ce dacă se va ajunge la o participare în cupele europene, sarabanda problemelor financiare putând conduce încă la situații greu de imaginat altfel, oficialii Pandurilor trebuind să se orienteze spre jucători valoroși care să nu facă de râs numele echipei în Europa.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here