E bine a se consuma carne în fiecare zi?

820

carneDacă te consideri o persoană dependentă de consumul de carne, se pare că o friptură bună, când şi când, este importantă pentru sănătate!

Nu trebuie să diminuezi aportul de carne, în special în cursul unei diete.

Nu vei slăbi mai repede renunţând la carne, ba chiar din contră, lipsa cărnii din alimentaţie va face să se piardă din masa musculară, va distruge tenul şi va produce modificări metabolice care afectează sănătatea.

Specialiştii nutriţionişti francezi spun că dietele pe bază de carne sunt cele mai indicate. Dar, întotdeauna există un dar, mai cu seamă când este vorba despre nutriţia sănătoasă, nu este permisă orice fel de carne. Foarte importantă s-a dovedit a fi şi cantitatea de carne consumată la o masă, recomandat fiind consumul a circa 150 şi 200 de grame, doar o dată pe zi.

Carnea este o sursă de proteine şi este importantă pentru buna funcţionare a organismului, pentru musculatură cât şi pentru a menţine oasele sănătoase. Carnea, atât cea roşie cât şi cea albă, este o sursă importantă de vitamine B, A şi D, precum şi de fier, care are rolul de a oxigena celulele din organism. Carnea este o sursă de energie şi fortifică sistemul imunitar.

Diferenţa dintre anumite feluri de carne este dată de calitatea acesteia, de cât este de proaspătă, dar şi de gradul de prelucrare. Nu putem să comparăm un muşchi de vacă cu salamul, care are în componenţa sa nitriţi, conservanţi, grăsimi toxice şi sare.

Caloriile reprezintă un factor important, de care e bine să ţinem seama.

De exemplu salamurile şi alte preparate din carne au, datorită tipului de carne folosit, între 200 şi 700 de calorii, la 100 de grame de produs. Bacon-ul are o cantitate de calorii mare, în timp ce şunca albă, muşchiul file, au aproximativ 150-200 de calorii, la 100 de grame.

Concentraţia de calorii creşte mai mult cu cât produsul este mai mult preparat. De exemplu şunca de porc are mai puţine calorii în comparaţie cu cârnaţii de porc.

Carnea de pasăre este mai săracă în calorii decât carnea roşie, dacă se renunţă la piele. Carnea roşie are mai puţine calorii decât carnea de porc. Numărul de calorii scade prin fierberea cărnii şi creşte la preparate „în sânge”, la cele pregătite la grătar cu cărbuni precum şi la cele prăjite.

Un secret ar fi acela al calităţii proteinelor din carne. Proteinele cele mai bune se găsesc în carnea de vacă bătrână!

Este de preferat în dietele proteice să se consume carne în cantităţi mari, deoarece asimilarea proteinelor se face cu un consum mare de calorii. Grăsimile şi dulciurile se asimilează uşor, iar acţiunea metabolică este minimă.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here