Hidratare şi sănătate – Ceaiurile consumate de gorjeni pe timpul verii

485

ceaiChiar dacă e foarte cald afară şi ne gândim că setea poate fi potolită cu un suc rece, apă sau o bere, cel mai bun pentru organism este ceaiul. Acesta ne oferă o hidratare perfectă şi are efecte benefice asupra sănătăţii.

Vara cele mai recomandate ceaiuri sunt cele de fructe, de lămâie şi ceaiul verde.

În farmaciile naturiste din Gorj, ceaiurile au câştigat tot mai mult teren în ultima vreme. Aceasta este o dovadă a faptului că oamenii pun tot mai mare preţ pe sănătatea lor. “Cele din plante aromatice, gen mentă, busuioc, chiar rozmarin sau coriandru sunt dorite de cei care ne trec pragul. Foarte mult au crescut vânzările la ceaiul verde şi cel negru, dar cu precădere primul. Sunt şi gorjeni care preferă amestecurile de plante. Dispunem de toată gama de ceaiuri, din fructe sau plante, şi ne bucurăm că tot mai multe persoane le preferă în defavoare băuturilor carbogazoase”, a declarat o farmacistă din Târgu-Jiu.

Apa plată şi ceaiul, printre preferinţele gorjencelor

Bărbaţii, în general, sunt cei care consideră că au organismele suficient de puternice încât nu trebuie să apeleze la ceaiuri pentru a se menţine sănătoşi. Majoritatea consideră că tot berea este cea care te poate răcori perfect pe timp de vară. “Apa plată e pentru femei şi ceaiul la fel. Indiferent câte cuburi de gheaţă ar avea în pahar, tot berea rece e cel mai bun remediu de luptă contra căldurilor”, spune un tânăr gorjean. Gorjencele, însă, caută apa plată în vitrinele frigorifice ale magazinelor şi ceaiurile, fie ele reci, sau calde şi răcite. Alina P. din Târgu-Jiu ne-a spus de ce preferă ceaiurile vara: “Asigură o hidratare foarte bună. Eu prefer să-l cumpăr din farmacie, să-l prepar, apoi să pun foarte multă gheaţă şi lămâie în el. Acestea îi dau ceaiului un gust foarte bun, având şi un efect răcoritor. Când sunt foarte ocupată şi nu am timp să-l prepar, consum apa plată sau celebrele ice-tea, ceaiurile reci, gata preparate.”

Cele mai răcoritoare ceaiuri

Pe lângă proprietatea sa de a hidrata organismul, ceaiul are un efect benefic asupra sănătăţii generale. Când este foarte cald afară, consumatorii de ceai caută combinaţia optimă pentru a se răcori şi a se revigora în zilele moleşitoare de vară. Specialiştii spun că poate cel mai răcoritor ceai este cel verde amestecat cu mentă. Acesta se bea rece, cu suc de lămâie stoarsă. Totodată este şi o bogată sursă de antioxidanţi naturali, care constituie o barieră a organismului faţă de radicalii liberi. Un alt ceai cu efect tonic şi antioxidant este cel preparat din amestec de frunze de rozmarin, ceai verde, flori roşii de hibiscus, măceşe, mentă şi sulfină.

Aceste combinaţii nu trebuie însă consumate seara, deoarece fiind tonice şi conţinând ceai verde, pot provoca insomnii. Ceaiurile care pot fi consumate în orice moment al zilei sunt cele din fructe. Sunt şi ele tonice şi bogate în vitamine. Au şi un gust foarte plăcut. Există o gamă variată din care se poate alege combinaţia perfectă pentru fiecare. Astfel, se poate prepara ceai din fructe de pădure, zmeură, căpşuni, fragi, caise, fructe exotice, lămâi şi altele. După ce se răceşte, se adaugă, după preferinţă, cuburi de gheaţă. Rezultatul este o băutură savuroasă şi hidratantă.

Băuturile răcoritoare, nu stau mult în magazine

Marketurile şi hipermarketurile din Târgu-Jiu se bucură din plin de venirea verii pentru că au crescut şi vânzările la băuturile răcoritoare. “Raioanele cu sucuri, apă şi bere se golesc rapid. Gorjenii caută, în special produsele cele mai reci, dar de multe ori acestea nici nu apucă să se răcească pentru că sunt cumpărate la scurt timp după ce sunt expuse la vânzare. La sfârşitul săptămânii e nebunie la sucuri şi bere. Se vând bine şi ceaiurile reci, dar sunt luate în special de doamne. În general, vânzările lichidelor au crescut odată cu venirea verii şi începerea sezonului de ieşiri la iarbă verde şi spun asta, deoarece s-a observat o creştere a încasărilor pe restul produselor de picnic: carne, ustensile pentru grătar, condimente etc. E clar de ce creşte şi consumul de lichide. Fiind cald, organismul ne cere cât mai multe băuturi răcoritoare”, spune angajata unui market din Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here