Bitterul suedez, o licoare terapeutică

2707

bitter suedezCu toţii am auzit de beneficiile bitterului suedez, un bun tratament naturist pe bază de plante, obţinut încă de mult, de către savantul Paracelsus şi transmis din generaţie în generaţie.

Intenţia savantului a fost aceea de a găsi elixirul tinereţii.

Beneficiile bitterului suedez

Reţeta originală de provenienţă suedeză s-a pierdut, astăzi existând două forme de bitter suedez: bitterul suedez mic şi bitterul suedez mare. Bitterul suedez mic conţine: şofran, aloe, smirnă, rădăcină de lemnul Domnului, şofran de India, senna, rădăcini de revent, camfor, mana, pătrunjel veneţian, angelică. Iar bitterul suedez mare mai are pe lângă aceste plante şi altele: lut alb, rădăcină de genţiană, ulei de castor, ciupercă de molift, flori de nucă moscată, seminţe de nucă moscată, rădăcină de obligeană, rădăcină de sclipeţi, rădăcină de frăsinel.

Denumirea produsului este într-un fel necorespunzătoare, deoarece pe meleagurile autohtone au fost scoase anumite plante şi adăugate altele, precum flori de salcâm, rădăcină de iris, rădăcină de tătăneasă, fructe de ienupăr, fructe de fenicul, etc., ţinându-se seama de principiile active care fac ca această tinctură să aibă proprietăţi vindecătoare şi tonice. Plantele care se folosesc la macerat pot depăşi numărul de 30. Se găseşte în farmacii dar se poate prepara şi acasă, însă trebuie respectat gramajul plantelor şi se va ţine seama de eficacitatea plantelor medicinale folosite, acestea fiind condiţiile de bază pentru a obţine un produs de calitate.

Bitterul suedez este recomandat în special pentru probleme digestive, având şi efect laxativ. Pe cale internă se va lua în combinaţie cu apă, se pune o linguriţă într-o cană de apă, fiind bun pentru purificare generală a organismului şi pentru a-i oferi mai multă energie. Se va ţine o cură de o lună de zile, administrat de două ori pe zi. Fiind un produs cu gust amar e recomandat în boli ale ficatului şi vezicii biliare, bitterul suedez decongestionează ficatul.

Se foloseşte şi extern sub formă de comprese sau pur şi simplu tamponări directe pe zonele cu probleme ale pielii, chiar şi ale tenului. Bitterul suedez grăbeşte vindecarea rănilor. Combate acneea şi dă rezultate bune şi în cazul petelor. Tot extern, se foloseşte la masaj sau frecţii. Se recomandă şi în ulcerul varicos, arsuri, degerături, reumatism chiar şi pentru fracturi, fiind aplicate comprese cu bitter. Durerile de cap vor fi combătute dacă se aplică comprese cu această tinctură, fiind la fel de bună şi pentru înlăturarea ameţelilor. Dar recomandările nu se opresc aici, bitterul suedez fiind recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare cu rol de micşorare a colesterolul rău. Întăreşte sistemul imunitar şi măreşte capacitatea de rezistenţă a organismului în faţa bolii, şi conform unor studii recente s-a dovedit că are afecte anticancerigene.

Bitterul suedez previne anemiile puternice şi alungă oboseala şi a epuizarea fizică şi nervoasă, anumiţi specialişti fiind de părere că e bun în tratamentul depresiilor şi insomniilor, contribuind la îmbunătăţirea stării psihice. Femeile cu probleme menstruale abundente şi dureroase pot lua jumătate de linguriţă de bitter suedez într-o cănuţă de apă de trei ori pe zi în primele două zile ale ciclului menstrual. Iar cu câteva zile înainte de menstruaţie, se recomandă o linguriţă de bitter diluată în apă.

Foarte eficient este şi în eliminarea viermilor intestinali, câteva picături de bitter dizolvate în apă.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here