Calculatorul, inamicul vederii

483

calculator2În zilele noastre, calculatorul este un lucru de care nu ne putem lipsi, oricât am vrea. Avem nevoie atât pentru a rezolva anumite sarcini de serviciu, sau pur şi simplu, fiind cel mai bun mijloc prin care avem acces la internet.

Odată ce a devenit foarte frecventă utilizarea lui, s-a demonstrat şi faptul că el nu este întotdeauna cel mai bun prieten al sănătăţii noastre. Cele mai afectate organe sunt ochii, după o utilizare îndelungată. Studiile au arătat că aproape trei sferturi din utilizatori au probleme de vedere, în timp ce un sfert din aceştia prezintă grave afecţiuni din cauza utilizării prelungite. Bineînţeles că nu doar calculatorul este vinovat de complicaţiile oculare, există şi alţi factori, dar folosind calculatorul pe durate mari de timp evidenţiază şi mai mult, ba chiar accelerează afecţiuni care deja există.

Ce putem face pentru a nu ne confrunta cu probleme cauzate de durerile oculare?

Fiecare ar trebui să aibă în vedere anumite reguli elementare de care e bine să ţină seama atunci când utilizează un calculator, pentru a-şi proteja vederea.

Pauzele dese

O pauză e bine venită, iar în acest caz cu atât mai mult ochilor noştri. O pauză de cinci minute la o oră-două de utilizare a calculatorului ajută ochii să se relaxeze şi să se învioreze..

Clipirea. Când vă aflaţi în faţa unui monitor, se recomandă clipirea din ochi din când în când. Astfel ochii se vor relaxa şi vor percepe mai bine culorile.

Aşezarea monitorului. Este foarte important cum este poziţionat calculatorul, la ce distanţă. Se apreciază ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie 45-75 cm, iar ecranul trebuie poziţionat sub nivelul privirii. Pe birou, monitorul se va aşeza la jumătatea lui, şi nu pe lateral. Trebuie plasat şi în funcţie de lumina din interiorul camerei. Lumina nu trebuie să vină de sus sau din spate, ci din stânga sau din dreapta. Astfel, ochiul nu va fi solicitat în plus.

Dimensiunea caracterelor

Când se lucrează la texte, sau chiar programe se va alege un corp de literă cât mai mare. Astfel, ochiul nu va depune un efort în plus şi se va evita şi aplecarea mai mult spre monitor, pentru a vedea mai bine. Culoarea verde a monitorului e bine să fie mai puţin evidentă, deoarece contribuie cel mai mult la obosirea ochiului.

Atunci, când devine şi mai pregnantă oboseala şi suprasolicitarea ochilor e indicat tratamentul medical. De regulă se recomandă purtatul ochelarilor antireflex, chiar dacă nu manifestaţi probleme de miopie, hipermetropiei sau astigmatismului, de asemenea se folosesc anumite picături recomandate de medic sa pentru umezirea ochilor care destind muşchii, masajul zonelor de lângă ochi, şi administrarea de vitamine (B, C, E).

Cea mai bună metodă de a evita problemele provocate de calculator ar fi renunţarea definitivă de a-l folosi. Desigur, soluţia e pe cât de radicală, pe atât de greu de pus în practică, asta numai dacă ţinem cont de faptul că din ce în ce mai multe persoane folosesc calculatorul, la serviciu, sau pentru probleme personale. Deci nu ne rămâne decât să ne străduim să ne protejăm cât mai mult ochii, şi mai ales în a ne lua pauze mai dese şi de ce nu o vacanţă bine meritată.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here