Când trebuie să apelezi la exfoliere

444

exfoliereExfolierea se practică de mult timp pentru înlăturarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii. Pielea se regenerează iar prin exfoliere apare o piele strălucitoare.

Pielea deţine acest proces de exfoliere în mod natural, dar câteodată este nevoie şi de ajutorul nostru. Pentru a preveni apariţia punctelor negre trebuie îndepărtat stratul de la exteriorul pielii, pentru a elibera porii. Exfolierea este bună şi pentru faptul că produsele cosmetice vor intra mai bine în piele. Nu se ştie însă dacă acest procedeu face ca ridurile să nu mai apară. În vreme ce acestea se formează în dermă, acolo unde procesul de exfoliere nu ajunge. Aici ne referim doar la exfolierea obişnuită nu şi la peelingurile chimice sau cu laser, care se folosesc pentru a îndepărta ridurile fine, petele de pe piele şi cicatricile.

Exfolierea este un tratament care se aplică de regulă de către femei, dar şi bărbaţii pot folosi această metodă. Va face ca bărbieritul să fie mai uşor şi va elibera porii pentru a nu se forma punctele negre şi a nu dobândi un ten aspru.

Nu trebuie să exagerăm cu exfolierea deoarece poate duce la uscarea pielii, precum şi la microleziuni. Se face de 2 – 3 ori pe săptămână. Dar trebuie insistat pe anumite porţiuni ale corpului, precum picioarele, care necesită şi un efort sporit.

Nu se exfoliază niciodată pielea din jurul ochilor.

Exfolierea mecanică

Se face cu ajutorul produselor cosmetice ce conţin particule grunjoase, sau produse care conţin: sare, mălai, zaţ de cafea – care au aceleaşi calităţi.

Procedeul este următorul: în primul rând se umezeşte pielea, apoi folosind un burete sau mănuşi se întinde produsul pentru exfoliere pe piele, prin mişcări circulare. Această metodă se mai numeşte şi scrub. O deosebită importanţă trebuie acordată zonelor mai dificile, cum ar fi coate, genunchi, călcâie. După clătire şi uscare se aplică o cremă hidratantă. Trebuie să nu folosiţi niciodată produsele indicate tenului pe corp, sau invers. Cele pentru corp sunt mai abrazive decât cele pentru ten.

Exfolierea tenului, procedeul se realizează mult mai bine dacă se face după o baie de aburi, care ajută la deschiderea porilor. După această etapă clătiţi cu apă rece şi nu caldă, pentru a închide porii curăţaţi.

Exfolierea chimică

Se realizează prin aplicarea unor geluri şi loţiuni cu acizi slabi în locul produselor abrazive. După exfolierea chimică este necesară utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară.

Peelingurile chimice sau cu laser reprezintă proceduri de exfoliere chimică în profunzime şi nu au ca scop îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţă, ci traumatizarea controlată a dermei, responsabilă pentru structura pielii. După vindecarea în urma acestor peelinguri, se reduc şi ridurile fine.

Sfaturi de exfoliere:

– Pentru un ten normal, exfolierea se va face de două, trei ori pe săptămână, cu orice fel de produs exfoliant.

Dacă aveţi tenul gras, faceţi trei exfolieri pe săptămână. Dacă apelaţi la mai multe şedinţe, pielea va produce mai mult sebum. Sunt indicate în acest scop argila, ovăzul, acidul salicilic sau tratamentul cu enzime.

– Pentru tenul sensibil, exfolierea trebuie să se facă într-un mod cât mai fin, folosind în special ingrediente naturale (ovăz) .

– Pentru tenurile mixte, exfolierea se va face cel mult de trei ori pe săptămână, dar cu constituenţi mai puternici, precum acidul glicolic, după care urmează hidratarea tenului.

– Pentru tenurile acneice se recomandă acidul salicilic, argila sau tratamentele cu enzime, de trei ori pe săptămână, alternativ.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here