Peste o mie de gorjence au beneficiat de Testul Babeş-Papanicolau gratuit

615

Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin se derulează şi în acest an. Programul a beneficiat, anul trecut, de peste 18 milioane de lei, iar pentru 2015 s-a planificat o creştere a bugetului cu peste 50%. La nivelul judeţului Gorj, în 2014 au fost testate 1.093 femei, 682 teste fiind negative şi 97 pozitive; pentru acest an, se preconizează că 4.150 de gorjence vor beneficia de programul de testare gratuită.

În Gorj, Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin a debutat la data de 11.11.2012. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, aproape 31.000 de femei din judeţul nostru sunt eligibile pentru efectuarea gratuită a Testului Babeş-Papanicolau. Câteva mii şi-au făcut deja testul, în ultimii doi ani. „Pentru cancerul de col uterin au fost catagrafiate la început 30.982 de persoane eligibile. În continuare, gorjencele au posibilitatea a-şi face gratuit Testul Babeş-Papanicolau, la nivelul judeţului nostru testarea gratuită făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Anul trecut, potrivit aceleiaşi surse, au fost testate 1.093 femei, 682 teste fiind negative şi 97 pozitive; pentru acest an, se preconizează că 4.150 de gorjence vor beneficia de programul de testare gratuită.
În programul de testare gratuită sunt înscrişi 134 medici de familie din Gorj, testele efectuându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.

Scopul programului de screening
Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.