Examen de capacitate preoţească în Mitropolia Olteniei

443

Mitropolia Olteniei organizează luna aceasta o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească. Cei care doresc să participe la acestă testare sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele la Centrul Mitropolitan din Craiova, Biroul de Învăţământ, Catehizare şi Activităţi cu tineretul, până la data de 12 martie.

Dosarele candidaţilor trebuie să conţină următoarele documente: cerere către I.P.S. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei pentru înscriere la examen, binecuvântarea ierarhului de care aparţine, recomandarea preotului duhovnic, copii ale documentelor de studii (diplomă de licenţă şi foaia matricolă), adeverinţă medicală, curriculum vitae, cazier judiciar şi dovadă de la centrul eparhial că nu are impedimente canonice la hirotonie. Examenul se va desfăşura în perioada 17 – 18 martie, la Centrul de restaurare, conservare, patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova şi va consta în susţinerea de probe scrise la Dogmatică, Misiologie, Administraţie parohială şi probe orale la Teologie Liturgică, Omiletică, Catehetică şi Muzică Bisericească. Examenul scris este programat în data de 17 martie, pentru toţi candidaţii. În ceea ce priveşte probele orale, participanţii din Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor le vor susţine în după-amiaza zilei de 17 martie, iar cei din Arhiepiscopia Craiovei în dimineaţa zilei de 18 martie.

Condiţii de participare la examen
La acest examen pot participa absolvenţi ai Facultăţii de Teologie, Specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, fii duhovniceşti eparhiilor sufragante Mitropoliei Olteniei, cu binecuvântarea chiriarhului locului. Candidaţii pot fi căsătoriţi sau necăsătoriţi, iar în urma examenului promovat pot solicita, timp de un an de zile, un post vacant de preot; dacă în această perioadă nu sunt numiţi într-o astfel de funcţie, trebuie să repete examenul de capacitate. Participanţii care obţin o medie mai mare de 9,00 pot solicita timp de doi ani de zile un post vacant de preot. Media generală de promovare a examenului de capacitate este de cel puţin 7,00, cu nicio notă sub 6,00 la probele susţinute. Tematica testării de capacitate poate fi consultată pe site-ul Mitropoliei Olteniei.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here