În aceste zile / Prevenirea urgenţelor din cadrul comunităţilor – un obiectiv primordial al S.V.S.U. locale

585

Transmiterea în teritoriu a documentelor specifice,prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice perioadei la gospodăriile populaţiei, verificarea capacităţii de intervenţie, protecţia mijloacelor PSI la un eventual incendiu în cadrul comunităţilor locale, asigurarea unor rezerve de apă, posibilitatea de extindere a semnalizării şi alertării populaţiei la urgenţe de protecţie civilă şi nu în ultimul rând modul de rulare al celor trei programe ale IGSU (FOC- „Flăcările Omoară Copii”, RISC- „Renunţă Improvizaţiile Sunt Catastrofale” şi „Nu Tremur la Cutremur”) în localităţile gorjene. Acestea au fost numai câteva din punctele ce au stat pe agenda instruirii organizată de ISU Gorj prin componenta sa de prevenire cu şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile Gorjului.
1Convocarea după cum ne mărturisea col. Dănuţ Blidea adjunctul inspectorului şef al ISU Gorj s-a constituit şi într-un prilej de informare pentru şefii serviciilor mai sus menţionate din oraşele şi comunele gorjene asupra atribuţiilor ce le au la nivel local în această perioadă privind prevenirea unor situaţii de urgenţă, raportarea participării la evenimentele din sfera lor de influenţă, prezentarea problemelor specifice în faţa autorităţilor locale, eliminarea improvizaţiilor la instalaţiile de gaze, unde este cazul şi nu în ultimul rând, verificarea instalaţiilor electrice şi îndepărtarea improvizaţiilor din aria de competenţe.
Pentru protecţia gospodăriilor populaţiei din mediul rural şi nu numai au fost oferite date şi informaţii legate de curăţarea coşurilor şi regimul afumătorilor pentru a preveni multe tragedii.
Redactarea documentaţiei specifice ISU, pericolul arderilor necontrolate, precum şi date despre registrul de capabilităţi au fost oferite participanţilor de către mr. Traian Şuţă, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Gorj. Reguli şi măsuri necesare în cazul arderilor de vegetaţie, precum şi documentele ce trebuie eliberate de autorităţi au fost prezentate de lt. col. Alin Drăgan, şeful serviciului de prevenire din cadrul instituţiei. Prezentarea unor problematici legate de pericolul mişcărilor seismice, modul de redactare al planului de pregătire pe anul în curs, perioadele de convocare a Comitetelor Locale ISU, precum şi rezultatele unui studiu recent privind cunoaşterea de către populaţie a regulilor în cazul unui seism major au fost aduse la cunoştinţa celor prezenţi de către col. Liviu Ungureanu, şeful protecţiei civile gorjene şi nu în ultimul rând, redactarea graficelor de control la gospodăriile populaţiei, afişarea şi multiplicarea pe plan local a principalelor reguli de prevenire a ISU prezentate de către plt. maj. Novăceanu Gheorghe pe fondul difuzării unor filmuleţe specifice programului „Nu tremur la cutremur” prin grija plt. Stancu Marian, unul dintre cei ce se ocupă cu promovarea proiectului în cadrul inspecţiei de prevenire a ISU Gorj au captivat atenţia participanţilor.
4A fost o acţiune ce şi-a atins scopul şi care s-a finalizat cu îndemnul adjunctului şefului ISU Gorj de a colabora de câte ori este cazul cu structurile profesioniste, lucrul în echipă fiind în opinia oficialului ISU modul cel mai eficient de prevenire a situaţiilor de urgenţă ce pot apărea la nivelul comunităţilor, precum şi de garantare a intervenţiei prompte pentru gestionarea unor situaţii neplăcute ce pot apărea în perioada următoare.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here