Energia îşi dă BAC-ul

456

Ca un elev cuminte ce şi-a făcut temele şi a luat note bune la teze, Energia se află acum în faţa examenului de maturitate. Are în faţă meciul care o poate trece de la aspirante la premiante, Astana fiind echipa de care trupa lui Constantinides trebuie să treacă pentru ca Energia să fie între cele mai bune opt echipe din EuroChallenge.

Parcursul gorjenilor pe teren propriu în competiţia europeană în care a debutat, în toamnă, este unul perfect. Energia a susţinut patru partide şi le-a câştigat pe toate, însă abia acum joacă un meci decisiv cu adevărat: „Am jucat patru meciuri acasă în EuroChallelnge, dar meciul cu Astana va fi cel mai dificil de până acum. Nu prin prisma faptului, că dacă vom câștiga, ne vom califica, dar dacă vom câștiga, vom termina primii în grupă și vom avea avantajul terenului propriu în faza următoare a competiției, în cupele europene. Este un meci cu o echipă puternică, iar când ești la un pas de o performanță se pot întâmpla multe lucruri din punct de vedere psihologic. Sper să trecem cu bine și să câștigăm acest joc”, apreciază antrenorul gorjenilor, Antonis Constantinides.

Oboseala, duşman pentru ambele echipe
Energia a jucat, în acest an, un număr record de partide având în vedere că, a evoluat pe trei fronturi până la începutul anului, când a fost eliminată din Cupa României. Elevii lui Constantinides au acuzat la un moment dat o stare de oboseală, acum au avut parte şi de o mică pauză, ceea ce le-a permis să-şi mai tragă sufletul după o serie de deplasări infernale. Nici Astana nu stă bine la acest capitol, pentru echipa din Kazakhstan fiecare deplasare însemnând mii de kilometri parcurşi. Mai mult decât atât, adversara de astăzi a Energiei a avut meci programat în Liga VTB chiar luni pierzând acasă meciul cu CSKA Moscova. Antrenorul Constantinides consideră că această oboseală acumulată contează, însă echipa din Kazakhstan are jucători capabili să treacă peste acest obstacol: „Cu siguranță vor acuza o stare de oboseală. Dar mă îngrijorează faptul că în partea a doua Astana și Brindisi se vor concentra asupra noastră, și asta este în detrimentul nostru. Vorbim de o echipă Astana care poate juca în Euro Ligă, Johnson are salariul cât bugetul nostru pe un an de zile. Tocmai de asta este un succes pentru noi să ne duelăm cu o astfel de echipă în această fază a competiției”. Antrenorul Energiei ştie că valoarea adversarului este şi un factor motivator pentru elevii săi: „Le-am spus jucătorilor că este o șansă unică în cariera noastră să facem pasul într-o astfel de performanță, pentru asta trebuie să luptăm, să găsim puterea și concentrarea să câștigăm acest meci”, a mai spus Constantinides.

Miza primului loc
Energia poate să ajungă în primele opt echipe din EuroChallenge chiar şi cu înfrângeri în ultimele două meciuri pe care le mai are de disputat, însă îşi doreşte nu doar să scape de emoţii chiar de astăzi, ci şi să îşi asigure primul loc, iar o victorie în faţa celor de la Astana le garantează în mare măsură locul 1 în Grupa I: „Dacă ne vom califica ne dorim să avem avantajul terenului propriu, e mai ușor să jucăm două meciuri acasă în play-off. Așa că vrem să terminăm grupa pe primul loc pentru a avea acest avantaj. Sper să ajungem acolo, pare atât de aproape, dar această victorie poate fi îndepărtată atâta timp cât jucăm contra unor echipe ca Astana și Brindisi. După clasament nu ar fi o surpriză să batem Astana, dar trebuie să fim sinceri, așa că va fi o surpriză să învingem această echipă. În meciurile anterioare de acasă eram favoriți acasă, dar în aceste ultime două partide nu mai pot spune că suntem favoriți”.

Porter, şanse mari de a juca
Porter Troupe a fost una dintre pierderile importante ale gorjenilor la meciul cu Asesoft Ploieşti. Americanul a evoluat, însă nu atât cât era obişnuit să o facă şi asta din cauza unei accidentări suferită înaintea plecării spre Ploieşti. Antrenorul Constantinides apreciază ca mari şansele ca Porter Troupe să fie în deplinătatea forţelor la ora duelului cu Astana după ce l-a menajat în partea a doua a meciului de la Ploieşti: „Porter Troupe are șanse să-și revină, s-a accidentat înaintea meciului de la Ploiești, a forțat și a jucat, dar a resimțit dureri și l-am menajat. Sper să fie OK și să joace”, a declarat tehnicianul cipriot al Energiei.

Kremen: „Va fi ca o finală!”
Cehul Michal Kremen, absent câteva meciuri din campania EuroChallenge a Energiei, vede un meci dificil, în care se poate întâmpla orice: „Va fi un meci ca o finală pentru noi, toată lumea știe importanța acestui joc. Cu o victorie ajungem în primele 8 echipe din EuroChallenege. La fel, poate fi și un meci în care jucătorii să fie nervoși, să-și dorească prea mult victoria și să comită erori. Trebuie să fim calmi, să ne facem jocul nostru pentru că acasă jucăm un baschet bun și dacă vom realiza ceea ce ne-am propus vom realiza victoria. Nu pot să spun că suntem favoriți, Astana este o echipă bună cu jucători valoroși. Depinde ce zi prindem, vedem la final cum va fi acest joc”, a declarat unul dintre cei mai experimentaţi jucători din lotul Energiei.

Clasamentul Grupei I:
1. Energia Târgu Jiu 4 3/1 344-331 7
2. BC Astana 4 2/2 346-346 6
3. Okapi Aalstar 4 2/2 336-343 6
4. Enel Brindisi 4 1/3 306-312 5
* Meciul dintre Enel Brindisi şi Okapi Aalstar s-a disputat aseară, după închiderea ediţiei.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here