Energia II, calificată la turneul semifinal

470

Deşi evoluează având în componenţă jucători tineri şi foarte tineri şi de puţine ori a beneficiat şi de ajutor din partea echipei de ligă naţională, echipa a doua a celor de la Energia Târgu Jiu a reuşit să pătrundă între echipele ce s-au calificat la Turneul semifinal al echipelor satelit.

Energia II Târgu Jiu nu a avut un parcurs foarte bun în prima fază a Ligii I de baschet masculin, un mare dezavantaj în lupta de sub panouri fiind pentru gorjeni lipsa unui jucător de talie, în jocul de baschet actual o astfel de carenţă a lotului fiind adesea imposibil de acoperit cu rezultate notabile. Şi totuşi, Energia II Târgu Jiu a obţinut câteva rezultate bune cu care a reuşit să se califice.
Demn de luat în calcul este şi faptul că echipa satelit a Energiei a apelat la un lot cu jucători autohtoni foarte tineri, mulţi dintre ei componenţi ai echipelor U16 şi U17 de anul trecut de la CSS Târgu Jiu. Cu aceşti tineri în echipă, cărora li s-au alăturat la unele partide şi Răzvan Bratoloveanu, Barîş Aktaş şi Cătălin Vlaicu, Energia II Târgu Jiu a avut de înfruntat echipe puternice, precum Dinamo Bucureşti şi Ştiinţa Bucureşti, care au drept obiectiv promovarea în Liga Naţională de baschet Masculin. Din lotul pregătit de antrenorii Claudiu Alionescu şi Alexandru Gliga fac parte jucătorii: Silviu Sanda, Adrian Vlad, Alexandru Berca, Cosmin Rogobete, Albert Tocaru, Filip Cîrciumaru, Eduard Bălcescu, Horia Constantinescu, Radu Rîșniță, Alexandru Buzuloiu, Vlăduț Udroiu, Alexandru Buju și Vlad Chiriac.

Victoriile contra Rapidului, decisive pentru calificare
Energia II Târgu Jiu a reuşit calificarea în turneul semifinal deşi a încheiat prima fază a campionatului cu un bilanţ negativ, cu şase victorii şi opt înfrângeri, însă analizând acest bilanţ trebuie luat în calcul şi valoarea adversarilor, pe lângă echipele cu pretenţii la promovare fiind incluse în Grupa C şi echipe secunde ale unor cluburi puternice din primul eşalon al baschetului românesc: BC Mureş, CSU Atlassib Sibiu şi SCM U Craiova.
Calificarea la turneul semifinal a fost obţinută în ultima etapă, în ciuda unei înfrângeri înregistrată de gorjeni la Sibiu, scor 105-91, ea fiind facilitată de înfrângerea echipei din Craiova în deplasarea de la Târgu Mureş. Astfel, din Grupa C a Ligii I, s-au calificat la turneul semifinal al echipelor satelit BC Mureş II şi Energia II Târgu Jiu.

Turnee semifinale diferite
Federaţia Română de Baschet a stabilit ca fiecare echipă din Liga Naţională să aibă obligativitatea de a înscrie o echipă secundă în Liga I, fără a avea însă drept de promovare. Astfel, după disputarea primei faze, s-au creat două turnee semifinale diferite, unul destinat echipelor ce vor lupta pentru promovarea în primul eşalon, al doilea destinat echipelor satelit. În turneul semifinal al echipelor satelit, Energia II Târgu Jiu se va confrunta cu echipele secunde ale celor de la CSU Asesoft Ploiești (locul 3 Grupa A), Steaua CSM București (locul 5 Grupa A), BC Mureș (locul 3 Grupa C), Timba Timișoara (locul 3 Grupa B) și CS Universitatea Cluj (locul 1 Grupa B). Turneul semifinal se va desfăşura în sistem tur-retur, fără ca echipele participante să mai joace între ele dacă au făcut parte din aceeaşi grupă, astfel că Energia II Târgu Jiu nu va mai evolua în compania celor de la BC Mureş II, menţinându-se pentru clasament rezultatele dintre aceste echipe înregistrate în prima fază, situaţie în care echipa antrenată de Claudiu Alionescu şi Alexandru Gliga va porni în această a doua fază fără vreo victorie după ce mureşenii s-au impus atât la Târgu Jiu cât şi la Târgu Mureş.

Miza echipelor secunde – reduceri de taxe pentru club
Dacă pentru echipele de sine stătătoare miza turneului semifinal şi a celui final este promovarea, pentru echipele secunde federaţia a stabilit câteva bonificaţii care să atragă cluburile participante. Primele trei echipe din turneul semifinal al echipelor secunde plus încă una venită din rândul echipelor ce nu au prins turneul semifinal vor completa tabloul unui Turneu Final. Bonificaţiile stabilite de federaţie sunt de genul reducerii texelor pe care cluburile le vor plăti către FRB pentru sezonul 2015-2016, locul 1 beneficiind de o reducere de 20%, locul 2 de una de 15% şi locul 3 de o reducere de 10%.

Rezultate înregistrate de Energia II Târgu Jiu:
Etapa 1 Dinamo Bucureşti – Energia II Târgu Jiu 95-36
Etapa 2 CN Aurel Vlaicu – Energia II Târgu Jiu 70-81
Etapa 3 Energia II Târgu Jiu – BC Mureş II 61-84
Etapa 4 Rapid Bucureşti – Energia II Târgu Jiu 64-74
Etapa 5 Energia II Târgu Jiu – Ştiinţa Bucureşti 66-84
Etapa 6 SCM U 2 Craiova – Energia II Târgu Jiu 102-69
Etapa 7 Energia II Târgu Jiu – CSU Atlassib II 63-52
Etapa 8 Energia II Târgu Jiu a stat
Etapa 9 Energia II Târgu Jiu a stat
Etapa 10 Energia II Târgu Jiu – Dinamo Bucureşti 36-113
Etapa 11 Energia II Târgu Jiu – CN Aurel Vlaicu 73-60
Etapa 12 BC Mureş II – Energia II Târgu Jiu 105-61
Etapa 13 Energia II Târgu Jiu – Rapid Bucureşti 20-0
Etapa 14 Ştiinţa Bucureşti – Energia II Târgu Jiu 92-21
Etapa 15 Energia Târgu Jiu – SCM U 2 Craiova 89-65
Etapa 16 CSU Atlasib II – Energia II Târgu Jiu 105-91

Clasamentul Grupei C a Ligii I:
1. Dinamo Bucureşti 13/1 27p
2. Ştiinţa Bucureşti 12/2 26p
3. BC Mureş 2 10/4 24p
4. Energia II Târgu Jiu 6/8 20p
5. SCM U 2 Craiova 5/9 19p
6. Rapid Bucureşti 5/9 18p
7. CSU Atlassib II Sibiu 3/11 17p
8. CN Aurel Vlaicu 2/12 16p
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here