Plante din Farmacia Domnului – Vâscul

918

La propunerea redacţiei şi la solicitarea cititorilor, voi încerca începând de astăzi ca săptămânal să prezint o seamă de plante de leac, din Farmacia Domnului. Pentru început, câteva cuvinte despre vâscul cu care ne împodobim casa de sărbătorile Crăciunului, existând tradiţia şi speranţa că vom avea un an îmbelşugat.

Orice om de la ţară, dar şi orăşenii care-au trecut măcar odată cu atenţie prin pădurile ţării – atâtea câte-au mai rămas – ştie ce-i acela vâscul. O plantă parazită, ce trăieşte pe mai mulţi copaci. Fie aceştia stejari, goruni şi părul. Ca o observaţie a specialiştilor, vâscul cules din păr are cele mai valoroase calităţi terapeutice.
Nu trebuie să se sperie nimeni de faptul că din vâsc nu se foloseşte totul. Doar frunzele şi rămurelele, bobiţele fiind toxice. Vâscul se foloseşte fie drept ceai, de fapt decoct – fiertură câteva minute 5-10 – sau mai bine macerat la rece. Pentru cine nu cunoaşte ce-i acela un macerat nu-i bai. Se pune o linguriţă sau două de vâsc într-o cană de 250-500 ml de apă rece, şi se lasă peste noapte. Un minim de 12 ore sau chiar 24 de ore, apoi se strecoară şi se bea călduţ. Vâscul ajută la reducerea hipertensiunii, dar şi la alte procese ale metabolismului.
Cândva, i-am dat vâsc unui director al Distrigaz Craiova pentru a scăpa de hipertensiune. Ei bine, m-am trezit cu un telefon de la domnia sa prin care domnul ing. Ion Lulelaru îmi mulţumea că de atunci a început să-l primească soţia în pat lângă ea. El avea şi sforăit extrem de puternic şi datorită maceratului de vâsc scăpase de el.
Vâscul are nişte substanţe volatile care-l recomandă ca un puternic antioxidant. Mai pe înţelesul tuturor, vâscul este anticanceros. Aşa se explică faptul că din vâsc se extrage celebrul medicament ISCADOR, prezentat în fiole, produs în Germania. Acest ISCADOR a ajutat-o pe răposata mea mamă, Dumnezeu s-o odihnească în pace, să scape de un cancer al pielii.
Voi fi foarte recunoscător dacă asemenea subiecte i-ar interesa pe cititori şi promit să le răspund în scris la diverse afecţiuni ale lor dacă voi fi contactat. Până joia viitoare, Dumnezeu să vă ajute şi să vă dea gânduri bune. Dumnezeu a lăsat şi bolile, dar tot el a lăsat şi o sumedenie de plante ce le puteţi găsi în Farmacia Domnului.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here