Ce trebuie să ştim despre afecţiunile cardiace

584
inimaŞtii care este boala cel mai greu de tratat în rândul femeilor? Cancerul de sân, cel la ficat sau boala Alzheimer?, conform specialiştilor. Ştiu că subiectul este unul delicat, dar nu mă înţelege greşit nu intenţionez să joc rolul unui personaj intrigant. Nici nu vreau să te întristez, ci să te ajut să vezi realitatea aşa cum este ea, chiar dacă aflarea adevărului va declanşa un val de emoţii negative.
Revenind la subiect trebuie să ştii că, rata mortalităţii în Statele Unite în rândul femeilor, este cauzată de afecţiunile coronariene la inimă.

S-a mers pe ideea greşită cum că, afecţiunile coronariene lovesc numai în rândul bărbaţilor, însă nu este aşa. Şi ghinioanele nu se termină aici. Femeile prezintă un risc de 5 ori mai mare de a muri de afecţiuni la inimă, decât de cancer la sân. Din păcate, afecţiunile la inimă nu pot fi oprite, însă se pot aduce schimbări în stilul de viaţă, renunţându-se la obiceiurile care ne îmbolnăvesc, reducându-se astfel considerabil de mult riscul de a dezvolta boli la inimă.

Iată câteva mituri referitoare la bolile de inimă, care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii.
Mit 1. Factorii de risc nu fac diferenţa în rândul posibililor bolnavi
Studiile arată că există tendinţa ca diverse boli să declanşeze afecţiuni la inimă mai degrabă în rândul femeilor, decât în cel al bărbaţilor. Aceste afecţiuni apar pe fondul a mai multor probleme de sănătate precum: hipertensiune, hiperglicemie, prea multe trigliceride în sânge şi obezitate (apariţia excesului de grăsime în jurul stomacului).
Un duşman, care stă în umbră este stresul. Acesta face “echipă bună” cu depresia, crescând astfel riscul de boli la inimă, mai mult în rândul femeilor decât al bărbaţilor.
Mit 2. Afecţiunile la inimă nu lovesc în rândul femeilor
Cert este că afecţiunile la inimă sunt o problemă delicată când vine vorba de tratarea acestora, atât la femei cât şi la bărbaţi. Din păcate statisticile arată că, femeile au mai puţine şanse de supravieţuire dacă suferă un atac de cord, în comparaţie cu bărbaţii. Experţii sunt de părere că de vină este mărimea inimii şi a vaselor de sânge, la femei.
În plus femeile experimentează tot felul de simptome ale afecţiunilor la inimă în comparaţie cu bărbaţii. Simptome precum: oboseala, durere de stomac, de umeri, de spate, greaţa, senzaţie de vomă. Toate acestea sunt mult mai prezente în cazul femeilor care trec printr-un atac de cord. Din păcate femeile ignoră aceste simptome în primă fază, chiar dacă nu au dureri în zona toracelui. Şi evident că nepăsarea atrage după sine complicarea situaţiei.
După ce simptomele se agravează, femeile încep să-şi facă mai apoi griji, să-şi spună în sinea lor că nu mai e de joacă, ceva serios se întâmplă. În timp ce bărbaţii au zone extinse din artere agravate de boală, femeile au şi ele leziuni pe artere, dar mult mai mici şi mai greu de depistat.
Mit 3. Femeile tinere nu se îmbolnăvesc de inimă
Este un mit şi nimic mai mult. Afecţiunile la inimă reprezintă al treilea factor de risc pentru existenta a celor mai multor cazuri de deces în rândul femeile cu vârsta cuprinsă între 25-44 de ani. În ceea ce priveşte femeile, care au trecut demult de vârsta de 65 de ani, aici moartea survine de cele mai multe ori din cauza bolilor la inimă. Bolile apărute odată cu bătrâneţea şi un sistem imunitar scăzut, fac ca rata de supravieţuiri, în rândul acestor femei, să fie tot mai scăzută.
Tot afecţiunile la inimă constituie cel de-al doilea factor de risc pentru multele decese înregistrate în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani. După cum poţi vedea, tinereţea este aparent de partea femeilor tinere, dar boala nu întârzie să apară. În schimb, adoptarea unei diete echilibrate corelate cu un program bun de sport şi renunţarea la fumat, scad vertiginos riscul pentru bolile de inimă.
Mit 4. Fumatul declanşează bolile de inimă atât la femei cât şi la bărbaţi
Eşti fumător şi îţi vine greu să te laşi de acest viciu, poate ar trebui să reflecţi cu seriozitate la următoarele aspecte. Astfel, cu cât fumezi mai multe ţigări creşte riscul pentru a dezvolta afecţiuni la inimă. Să nu uităm că un aspect important îl reprezintă şi perioada de timp, de când ai pus prima ţigară în gură. Pentru că una este dacă fumezi de 10 ani câte două pachete de ţigări pe zi şi alta este situaţia dacă fumezi doar de un an şi nu trece zi fără să fumezi o ţigară.
Aşa că mai lasă ţigările şi gândeşte-te la sănătatea ta!
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here