Cum tratezi un urcior?

670
urciorTe poţi trezi într-o dimineaţă cu o umflătură urâtă în zona ochiului, la baza genelor. Din păcate, dacă este vorba de un urcior, machiajul nu se dovedeşte de ajutor. Nu intra în panică, trebuie doar să ştii cum să-l faci să dispară cât mai repede.
Urciorul (orjeletul) este o infecţie contagioasă frecventă, însă inofensivă (un tip de furuncul), cauzată în general de o bacterie care trăieşte la suprafaţa pielii şi a mucoaselor (de cele mai multe ori responsabil este stafilococul auriu).

Există două tipuri de urcior: urciorul extern care este o infecţie a glandelor sebacee de la baza genelor şi urciorul intern, mult mai greu de tratat, care se situează în interiorul pleoapei.
Urciorul este asociat adesea cu o perioadă de stres. Mai rar, urciorul survine în urma unei boli a ochilor. Machiajul de proastă calitate sau lentilele întreţinute în condiţii inadecvate pot favoriza apariţia urciorului.
În general, simptomele urciorului sunt: roşeaţă la nivelul pleoapei, durere uşoară, umflarea zonei unde urmează să iasă urciorul. De asemenea, ochiul poate lăcrima, iar persoana afectată simte adesea senzaţia de usturime.
Pentru că este o infecţie foarte contagioasă, urciorul necesită reguli de igienă şi îngrijire foarte stricte. Iată câţiva paşi prin care poţi grăbi vindecarea urciorului:
Pasul 1. Nu atinge cu mâna urciorul şi nu-l presa.
Pentru că rişti să propagi infecţia pe toată pleoapa şi mai grav să afectezi şi globul ocular. Este indicat să nu foloseşti produse de machiaj pentru că rişti să le infectezi şi să împiedici vindecarea urciorului. Soluţia cea mai la îndemână este să porţi în această perioadă o pereche de ochelari de soare. Cu această ocazie verifică şi termenul de valabilitate al produselor de machiaj, deoarece există posibilitatea ca acestea să fie purtătoare de germeni şi deci sursa infectării.
Pasul 2. Aplică pe zona cu urcior o compresă sterilă, umezită în apă caldă.
Pentru a favoriza eliminarea puroiului, practică acest gest de mai multe ori pe zi. De asemenea, poţi folosi o loţiune de albăstrele, foarte eficientă pentru a reduce inflamaţia şi pentru a calma durerea.
Pasul 3. Mergi la medic sau consultă un farmacist dacă urciorul se mareşte şi devine albicios.
Dacă este vorba de un urcior intern, tratamentul poate fi chirugical în cazul în care s-a suprainfectat. Medicul sau farmacistul îţi pot recomanda un colir antiseptic pentru a dezinfecta leziunea.
Sfaturi utile:
De fiecare dată când îţi îngrijeşti urciorul spală-te corespunzător pe mâini cu apă caldă şi săpun. Şterge-te pe prosoape de hârtie, după care aruncă-le imediat;
Nu folosi acelaşi prosop, aceleaşi produse cosmetice, cu membrii familiei, pentru că rişti să-i infectezi şi pe ei;
Pentru a preveni reapariţia urciorului, dezinfectează-ţi cu grijă lentilele de contact. La primul semn de iritaţie, renunţă la ele şi poartă un timp ochelarii de vedere;
Dacă este vorba de un urcior intern, este indicat să mergi la medic. Pentru că poate fi vorba de un chist fără gravitate şi implicit de o intervenţie chirurgicală;
Păstrează o igienă corespunzătoare şi nu te scărpina niciodată la ochi cu mâinile murdare pentru că riscul de a te îmbolnăvi este foarte ridicat;
În general, un urcior se vindecă după câteva zile. Dacă boala persistă mai mult de două săptămâni, mergi de urgenţă la medic.
Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here