Fructele de mare

614
fructe de mareMajoritatea celor care încearcă să guste fructe de mare preparate cât mai simplist (cel mai de preferat în stilul mediteranean) sfârşesc prin a deveni fani de creveţi, scoici, calamari, caracatiţe sau sepii. „Nu pot să mănânc aşa ceva, uite cum arată” – cam aşa sună de cele mai multe ori refuzul celor care nu vor să consume fructe de mare.

Însă majoritatea celor care încearcă să guste fructe de mare preparate cât mai simplist (cel mai de preferat în stilul mediteraneean) sfârşesc prin a deveni fani de creveţi, scoici, calamari, caracatiţe sau sepii.
Este adevărat că este posibil ca românii mai în vârstă să fi rămas cu sechele de pe vremea comunismului, când creveţii uscaţi vietnamezi, care puteau fi făcuţi doar în ulei încins, erau la mare modă şi, de multe ori, singura mâncare disponibilă într-un magazin alimentar. Iar acei creveţi vietnamezi erau absolut dăunători pentru sănătate, trebuie să spunem, erau echivalentul chipsurilor de astăzi.
Un alt motiv de refuz îl constituie preţul, care este cu mult mai mare decât carnea de porc sau de vită. Iată însă că încet-încet, după anii ’90, gusturile încep să se schimbe, odată cu diversificarea produselor alimentare sau cu creşterea puterii de cumpărare a românilor. Da, să lăudăm capitalismul. Pentru că acum avem ocazia să găsim în magazine gen supermarket. De ce aţi trece la consumul de fructe de mare proaspete? În primul rând pentru cantitatea de Omega 3 prezentă, una dintre cele mai sănătoase şi folositoare substanţe pentru organismul uman. Apoi, treceţi la fructe de mare şi pentru a experimenta ceea ce oamenii din bazinul mediteraneean consumă aproape zilnic. Aşa poate veţi afla că incidenţa cancerului este mai scăzută în aceste ţări decât în cele care nu consumă uzual peşte sau fructe de mare.
Sfatul meu este să nu vă complicaţi deloc la fructele de mare: aruncaţi-vă ochii imediat de pe reţetele care vă spun să adăugaţi nu ştiu ce sosuri galbene sau roşii peste creveţii proaspeţi. Deturnaţi dramatic gustul fin al unor creveţi proaspeţi dacă aruncaţi cu ketchup-ul sau cu maioneză peste ei. Mergeţi la McDonalds’s dacă vă doriţi aşa ceva!
Reţineţi: cea mai simplă şi gustoasă reţetă pentru a prepara fructele de mare este să le faceţi prăjite în ulei de măsline, peste care să presăraţi rozmarin uscat, două linguriţe de unt şi, spre final, usturoi mărunţit şi puţin pătrunjel. Evident, sare după gust. Garantez că vă veţi linge pe degete.
Mesele regulate de peşte sau fructe de mare proaspete trebuie să devină preponderente în alimentaţia fiecărui om, în defavoarea celor cu carne de porc. Aveţi doar o viaţă, trăiţi-o cât mai sănătos!
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here