Alimentaţia pentru o dantură sănătoasă la copii

516
Alimentatie_copilSănătatea dinţilor copilului tău se menţine nu numai cu vizite la medicul stomatolog şi cu periaj zilnic, ci şi cu o alimentaţie sănătoasă şi diversificată. Sănătatea porneşte din interior şi abia apoi se va acţiona la suprafaţă.
Atenţie la dulciuri
Copiii poftesc după fiecare masă sau chiar între mese la dulciuri.

Nu i le interzice, pentru că îşi va dori cu atât mai mult. Oferă-i însă în locul celor prezente în comerţ, colorate şi îndulcite cu multe E-uri dulciuri pregătite în casă. Un copil care va creşte cu prăjituri făcute în casă va creşte mai sănătos şi va avea o dantură mult mai puternică.

Băuturile răcoritoare, un alt pericol
Părinţii greşesc atunci când achiziţionează micuţilor sucuri colorate, acidulate sau aşa zise naturale. Înlocuieşte-le cu apă sau cu sucuri preparate acasă, din fructe stoarse.
Amidonul, zahărul şi carbohidraţii – duşmanii danturii sănătoase
O cantitate mare de carbohidraţi afectează smalţul dinţilor copiilor, deoarece bacteriile din cavitatea bucală se dezvoltă în prezenţa zahărului. Alimentele bogate în amidon, consumate în exces, au de asemenea un efect negativ, ducând la apariţia cariilor.
Calciul, cel mai bun aliat pentru sănătatea danturii celor mici
Dinţii puternici sunt bogaţi în calciu, de aceea au nevoie de alimente precum brânzeturile, la care se adaugă cele bogate în vitamina D pentru fixarea calciului pe cale naturală: peşte, ficat, ouă, cereale integrale.
Cât mai multe fructe şi legume
Consumul de fructe şi legume asigură o curăţare naturală a dinţilor, oferă o serie de substanţe nutritive pentru întregul organism şi, în plus, sunt cele mai inofensive alimente atunci când vine vorba de agenţi dăunători.
Nu uita de periuţa de dinţi şi de stomatolog
Ideal ar fi ca periajul să se facă după fiecare masă. Dacă nu reuşeşti să îl obişnuieşti cu un asemenea ritual, ai grijă ca măcar în fiecare seară şi dimineaţă să se spele pe dinţi. Nu îi cumpăra gumă pentru curăţarea cavităţii bucale, deoarece poate avea probleme cu stomacul mai târziu şi, în plus, va avea un motiv în plus să uite de periuţă. În ceea ce priveşte stomatologul, ajută-l să îşi depăşească teama, dacă există, şi du-l de cel puţin două ori pe an la un control de rutină atunci când nu sunt probleme vizibile. În rest, obişnuieşte-l să îşi depisteze cariile şi să meargă la medic ori de câte ori apar afecţiuni.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here